По проект обучават планински водачи как да представят родопските билки

По проект обучават планински водачи как да представят родопските билки

По проект “Родопите – градината на Орфей” обучават планински водачи как да представят родопските билки и цветя, съобщи ръководителя на проекта Емил Ваклинов.

Според него проекта е насочен към опазване на биоразнообразието, и по-специално цветята и билките, също и изпозлването им като устойчив туристически ресурс в Родопите и община Смолян. «Предивдени са няколко дейности, една от най-важните които е провеждането на «Фестивал на дивите цветя», през лятото на 2013 г. На този етап се провеждат остналите мероприятия по проекта, както и създаване на програма, която да обхваща селските райони на общината», обясни още Ваклинов. Програмата се очаква да бъде готова към месец февруари догодина. В нея ще се включат фолклорни и кулинарни събития, уъркшопове и ботанически турове, които ще бъдат предлагани по време на самия фестивал.

В момента приключва дейността за обучение на водачи за интерпретация на ботанически маршрути. В тях участват природолюбители и планински водачи от Смолян, Арда, Смилян, Момчиловци, Широка Лъка и Триград.

«Курсистите получиха информация за малко познати билки и цветя на територията на община Смолян и как те да бъдат представяни пред туристите», каза Ваклинов, като подчерта, че Родопите е една от най-богатите планини на Балканския полуостров, с редки видове цветя: с над 2000 редки растения, което пък е 52% от флуористичното богатство на България. Проекта “Родопите – градината на Орфей” се финансира по програмата за малки проекти към Глобалния екологичен фонд, като стойността му е близо 50 хил.лв. В заключение Ваклинов каза, че проекта ще бъде финалзиран през месец септември 2013 г., като очакваните резултати са постигне на разработен ботанически ресурс и използването му като основа за развитието на устойчив туризъм в района на община Смолян.

Вирни се горе