По-добри времена за туристите след смяната на игумена в Бачковския манастир

 По-добри времена за туристите след смяната на игумена в Бачковския манастир

Решението на Светия синод да отстрани игумена на Бачковския манастир и да го изпрати понижен до “послушник” в друга обител изглежда ще се отрази благоприятно и на туристическия имидж на световноизвестната българска светиня.

В неделя, 22 юни, русенският митрополит Наум ще “въдвори” (въведе в длъжност) новия игумен – архимандрит Симон, който има 20 години стаж в Бачковския манастир. За да не се мъчат в жегата възрастни, болни и малки деца, на големи видеостени ще се предава богослужението и mfi.e шествието до Клувията, а подробна информация за манастирския комплекс, освен във фейсбук, скоро ще се намира и на специален уебсайт. Редовните богомолци с радост съобщават, че шишкавият личен пазвантин на предишния игумен, който е гонел туристите да не снимат вътре в манастирския двор, вече е изпратен да бере манастирските череши.

Любезна и делова млада жена (Мария, на 28 г.) се представя за “секретар” на манастира, но видимо успешно отговаря и за пиара в туристическата му част. Охотно показва “луксозните стаи” с по 2 легла, баня и тоалетна за по 10 лв. на човек, както и “обикновените” помещения с по 2,3, 4 и 12 легла при цена 5 лв. за нощувка, но с обща тоалетна на етажа. С облекчение виждаме, че вместо любимия на предишният игумен кичозен шадраван, в средата на манастирския двор отново има само красиви цветя и пейки за съзерцателни богомолци.

На шегите дали феминистични организации не са възроптали срещу старинните фрески, където всички грешници в ада, подложени на групови мъчения от дяволите, са само жени, администраторката на манастира делово отвръща, че просто за празненствата около встъпването в длъжност на новия игумен временно са спрени реставрационните дейности, освежили вече фреските, на които са изобразени групата “праведници-мъже”.

От Мария научаваме, че при вход 6 лв. за манастирската столова – магерницата, най-кротки и възпитани били полските туристи, вероятно заради традиционно силното им религиозно чувство и възпитание, което получават още от деца. Това сигурно е така, защото група поляци охотно се съгласиха да ги снимаме, приседнали на празната монашеска маса в очакване на подробна беседа под старинните фрески на тавана на магерницата. Поляците-католици бяха впечатлени от “евтинията” на манастирските обреди – цена за кръщене 60 лв. и за сватба 100 лв., но искрено се развеселиха от 5-те лева за “освещаване на лека кола” и на свой ред се пошегуваха, че поне за автомобилите “S” класа би следвало да струва по-скъпо.

Слава Богу, будката с магнитчета за хладилник се намира извън манастирската порта. Там варненска екскурзоводка смутено обясняваше, че поставеното наред с главата на овца магнитче за 3 лв., изобразяващо човек, е на българския национален герой капитан Петко Войвода.

Вирни се горе