Плащат ли австрийските ски курорти на EVN да спира тока на българските им конкуренти?

Плащат ли австрийските ски курорти на EVN да спира тока на българските им конкуренти?

В края на ученическата ваканция в Родопите за щастие няма турски ТИР-ове с износени гуми да блокират пътищата (както се случи на магистрала”Хемус”?), но и там пътната обстановка е усложнена. В допълнение, австрийска електроразпределителна фирма-монополист с ориенталска нагласа за работа блокира напълно зимния туризъм и ежедневието на хората в Смолянска област. През миналата зима EVN масово отряза електроснабдяването на сезонни летни вили и на постоянно живеещи бабички в Смолянско за „просрочени” сметки от по 4-5 лв., а тази година по Ивановден директно постави на изпитание и самото им ежедневно съществуване.

В същото време сърби, руснаци, молдовци и румънци, дошли за старостилната си Коледа (7 януари), освен насила „романтика” с осветление на свещи, бяха оставени и без вода за елементарни туристически нужди, тъй като в Пампорово и Чепеларе водоснабдяването зависи от електрически помпи. От двете страни на Перелишкия дял, курортните селца Мугла, Стойките, Широка лъка, Солища и Гела останаха и без топло, тъй като помпите на водното отопление на дърва издържат само по едно денонощие на резервно захранване от акумулатори. Дори в елитният спа център над село Стойките раздаваха „сухой пайок” и свещи на богати московчани за собствените апартаменти или луксозни хотелски стаи. В самото село самоотвержени касиерки от коопмаркета на свещи записваха на ръка кодовете от покупките на извилата се опашка туристи от всички краища на България, които се запасяваха като за война.

В емблематичната Широка лъка още на втория ден без електричество завиха досъщ като при военно положение алармите на банкомата и историческата църква под тъжния акомпанимент на угасналата телефонна централа. Коравите широколъчани очакваха, че щом през турско църквата им е построена за 38 дни, то сега „през австрийско” (EVN ) токът все ще дойде „поне” до 3 дни. За съжаление, „прогнозата” е до седмица. Селското училище удължи ваканцията, а дечицата от местното сиропиталище получиха шапки и допълнителни одеала, тъй като сутрин стайната температура не надвишава 5-6 градуса, а и там електрическите помпи за водното отопление не работят. Единствено спа хотел ”Широка лъка” посреща и четвъртото денонощие без ток с работещ собствен електроагрегат, така че само неговите прозорци светят нощем над селото.

Изглежда, новият кмет на Смолян Николай Мелемов не разчита толкова на традиционните структури за бедствено положение. Затова, щом снеговалежът поспря, призова частните дърводобивници и местните ловци да се включат, при покрити разходи, в отстраняването на падналите дървета върху елетропроводите, тъй като ръководството на EVN може би беше по-загрижено за снеговалежите в родната им Австрия. Май че монополистичната ръка при лошо време само дърпа шалтера за изключване на електрозахранването и после чака местните власти, държавата и пострадалите родопчани да газят снега по баирите, за да разчистват падналите по жиците дървета? Ако за изключената за 4-5 лв. сметка лятна вила се изискат писмени молби и „наказателни такси включване”, колко ли пък дължи EVN на българския зимен туризъм и на обикновените родопчани след няколкодневната „електроблокада”? Обществото няма ясна представа какви печалби от електроразпределението се изнася дружеството в чужбина и какви дивиденти остават за българската държава. Не се забелязва и внос на модерна техника за аварийни ситуации като сегашната. В неделния ден в самото Пампорово гранична полиция и жандармерия (дошла чак от Варна да пази израелски туристи?) с учудващо самообладание и европейска вежливост успяха да се справят с хаоса на евакуиращите се автотуристи и то без никакво произшествие. Бяла фуражка не се забеляза вероятно поради падащия бял сняг. За съжаление, фирмите, договорени за пътното поддържане в курорта, се справиха вяло и неубедително. Старите фенове на Пампорово само си спомнят за мощната роторна машина, която е почиствала шосетата и улиците в курорта преди години, докато сега скромни колесни возила са докарани почти проформа да решават проблемите на без друго мизерната инфраструктура. Единствено в село Стойките успешно проведеното състезание по ски бягане показа, че този екологичен зимен спорт не се влияе особено нито от времето, нито от спряното електричество, нито от мераците на олигархическите структури в българските ски курорти. Арките на старта и финала бяха напомпени на ръка, устройствата за фотофиниш и разпечатки работеха на батерии, а кратките поздравителни думи на смолянския кмет Мелемов (преди да отпраши по засипаните пътища и угаснали електропроводи) бяха без микрофон./

Автор и фотограф Илия Тодоров infotourism

Вирни се горе