Планинският ултрамаратон „Persenk Ultra” ще се проведе на 14 и 15 септември

 Планинският ултрамаратон „Persenk Ultra” ще се проведе на 14 и 15 септември

„Персенк Ултра” – планински ултрамаратон с екстремно дълга дистанция (над 120 км.), голяма денивелация (около 5200 метра) и висока степен на трудност ще се проведе на 14 и 15 септември в Централните Родопи, на територията на областите Пловдив и Смолян. Организатори на това планинско състезание са Сдружение “Български Ултрамаратони” и Община Асеновград,съобщиха от областната администрация. Стартът ще бъде даден на 13-ти срещу 14-ти септември 2013 година в 00:00 часа, в центъра на гр. Асеновград. Всеки участник ще има на разположение 30 часа, за да завърши трудното, но много красиво трасе. Маршрутът е специално подбран, така че да минава покрай местности, свързани с историята на Република България като Асенова крепост, стария римски път и автентични български села, запазили непокътнат българският бит и култура. Трасето не пропуска и скалното образувание Чудните мостове и не на последно място – величествения връх Персенк.

Местността Костен камък, намираща се на 4 км. от с. Орехово, е огромен масив, впечатляващ с могъществото на скалата и красотата на растящата над него вековна смърчова гора. Тя е определена като скален феномен. Разпростира се на 5 декара площ и се намира в дълбок каменен каньон. Това е десният бряг на Койловското дере. Представлява внушителна стена, изваяна от варовикова скала, като че ли насечена от нож. Над този скален масив е избуяла вековна иглолистна гора. Тук има два водопада, които са по-малки и водите им преминават през ждрелото. Това е един много интересен, макар и трудно достъпен обект. При все това мястото е благоустроено и обезопасено. Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в България – място, забулено в легенди за хайдути и самодиви. Място, където дъхът ти спира. Разположени са сред вековна смърчова гора на 1450 м. надморска височина на площ от 40.3 хектара, сред борова гора по течението на р. Айдарско дере (Дълбок дол). Представляват естествени скални мостове, образували се в продължение на хиляди години Скалите около двата моста и тук са обрасли със здравец и силивряк. Пространството около мостовете е обезопасено с парапети и всеки може да ги разгледа отблизо.

Персенк е един от най-красивите родопски върхове, предлагащ невероятна панорамна гледка към по-голямата част от планината. В неговите склонове се намират вековни иглолистни гори с китни и обширни поляни, даващи подслон на изключително богата фауна. Районът на Персенк е обитаван от най-дълбока древност, за което свидетелстват откритите тракийски поселища, най-голямо от които е в местността Перелийца. И все пак емблема за района на Персенк си остава древния Тракийски (Римски) път, строен през І век преди новата ера, минаващ под самия връх. Дългият над 4 км. и широк 1,5 м. път е изключително добре запазен, и е единственото място, по което може да се премине билото на този дял от Родопа. По цялото му протежение се откриват красиви панорами, достигащи Пирин и Рила. Под Персенк се намират и две от най-високо разположените тракийски поселища в Родопите, изключително богати на археологически находки.

Спонсори на това мащабно спортно събитие са: КЦМ 2000 Груп, Министерство на отбраната, National Geographic Channel, Sport Box /вносител на марките Salomon и Suunto/, Nautrim /производител на спортни напитки и храни/, TOYOTA TIXIM /официален дилър на TOYOTA/ и изворна вода Персена. Подкрепа за състезанието изразява и най-успялата българска биатлонистка и олимпийски шампион от Нагано 1998 Екатерина Дафовска. Специален гост сътезател ще е смолянчанинът Руско Кадиев, победител в легендарния Спарталон – епично състезание, което се счита за един от най-трудните ултрамаратони в света. Трасето от Атина до Спарта е дълго 246 километра и проследява стъпките на Филипид, атински пратеник, изпратен до Спарта през 490 г. пр. Хр, за да търси помощ срещу персите в битката при Маратон.

Persenk Ultra е планинско състезание с разнообразни метеорологични условия и голямо разстояние, което изисква от участниците издръжливост и отлична физическа и психическа подготовка, правилно подбрана екипировка и силна воля на духа. То е истинско предизвикателство, което подлага на изпитание човешката издръжливост, но дава и възможност да се усетят магията и духа на Родопите.

Вирни се горе