Пампорово - Мечи чал - зимният мега курорт на Балканите

Пампорово - Мечи чал - зимният мега курорт на Балканите

Най-голямата ски зона, не само в България, а и на Балканския полуостров вече е факт. Този проект бе мечта и дълго чакан от години наред, както за инвеститори така и за ски любителите. Благодарение на редица събития, както и на предприемаческия дух на доста хора това вече е факт. Най-голямата ски зона на Балканите вече е официално действаща, след като к.к. Пампорово и ски зона “Мечи чал” се обединиха в мега курорта “Пампорово – Мечи чал” от таз годишния 2016/ 17-та зимен сезон. Обединението на зимните центрове е факт от тази година те вече са с ново общо лого.

Според изпълнителния директор на “Пампорово” АД обединението е дълго чакано, но самото интегриране на двата скицентъра изисква години работа, за да се утвърдят в единна дестинация. От този зимен сезон лифт картите за Пампорово ще дават право за каране и пътуване в зоната “Мечи чал”, а свързването на двата курорта ще се извърши с бусове. Туристите ще имат възможност от тази зима с една лифткарта да карат ски и в Пампорово, и в центъра “Мечи чал” в Чепеларе. За транспортирането на скиорите и сноубордистите ще се движат бусове от Пампорово до Чепеларе, а лифткартите ще играят роля и на билети за автобусите. Като дългосрочна инвестиционна политика, бяха посочени плановете за свързване на “Мечи чал” – Чепеларе и Пампорово.

Собственика “Пампорово” АД ще инвестира в следващите години в свързването на мега курорта и чрез лифтове. Обединяването на Пампорово и Чепеларе създаде най-големия ски курорт на Балканите с над 80 км писти. Проектът за свързване на двете ски зони чрез лифт вече тече и е във фаза на административни процедури. Стартирана е процедурата за изграждане на лифт, който да свързва двете ски зони на Пампорово и Мечи чал. Разстоянието между Пампорово и Чепеларе не е голямо – 9 км. “Пампорово” АД вече има от няколко години модерен лифт до с. Стойките, докъдето разстоянието е 7 км. проектирано е изграждане на нов лифт от там до връх Мечи чал и горна станция, където ще се осъществява една от връзките на двете зони. Свързването със ски зоната в Чепеларе е стратегически проект за развитието на Пампорово и Чепеларе, първоначалните планове са за изграждане на два нови лифта и прокарване на поне още две писти, с които да се свържат Пампорово и комплекс “Мечи чал”. Обединяването на двете ски зони ще повиши конкурентността на зимния курорт и ще даде възможност за домакинство на престижни спортни събития. “Мечи чал” разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км. Трасето “Мечи чал – 1” е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг. Идеята за свързване на Чепеларе и Пампорово с нов лифт е от няколко години. Според експерти това ще доведе до силен ръст в туризма. През последните години курортът се превръща в привлекателна дестинация, особено за балканските туристи. Около две трети от туристите в Пампорово през последните години са от балкански страни. Гръцки, турски, македонски, сръбски и румънски туристи, както и българи са основните посетители на курорта. През изминалите месеци Общински съвет Чепеларе даде зелена светлина за изграждането на нова система за изкуствено заснежаване на писта “Мечи чал”, която се намира в ски зоната на родопския град. След редица проблеми и премахването на старата система за изкуствен сняг, новия инвеститор започна работа по проекта за подробен устройствен план на системата, както и учредяване право на строеж за помпена станция. Така след като Общината гласува доверие и работата по новата модерна система за изкуствено заснежаване е в действие, се очаква новия зимен сезон в зона “Мечи чал” да е напълно обезпечен от към метеорологичните капризи. Така след като Чепеларе се прочу като града на единствената олимпийска шампионка спечелила златен медал за България от зимни олимпийски игри Екатерина Дафовска, след единствения носител на световната купа по сноуборд при мъжете в лицето на Родо Янков през сезон 2015/16 г. ,както и града, в който се намира най-големият производител на ски в света “Амер Спортс България” ЕООД, обединяването на двете зони утвърждават региона като водещо звено за ски и сноуборд в източна Европа.

Вирни се горе