"Пампорово" АД иска Летище Пловдив

"Пампорово" АД иска Летище Пловдив

Собствениците на “Пампорово“ АД ще играят за концесията на Летище Пловдив. Най-вероятно това ще стане в консорциум с компания от Китай, пише "Марица”. Вчера правителството взе решение за откриване на процедура за концесия на аеропорта. Срокът на договора ще е 35 години. Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, като критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40 на сто), инвестиционна програма (с относителна тежест 35 на сто) и програма за развитие и управление на обекта (с относителна тежест 25 на сто), съобщиха от Министерски съвет. Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

В наддаването се очаква да се включат компании от Турция и Китай. Още в края на миналата година турският депутат Ибрахим Кьошдере обяви, че има интерес да играе чрез компанията си “Кьошдере Груп” за Летище Пловдив. Той е трети мандат в парламента в Анкара, но е с български корени. Изселил се е през далечната 1968-а, но още притежава имоти в Кърджалийско. Бизнесът на “Кьошдере Груп” пък е фокусиран в хотели и фабрики.

За другия кандидат-концесионер на летището – “Пампорово” АД, наскоро стана ясно, че има интерес и към пистите на Чепеларе. Така дружеството може да направи мега ски курорт, който вързан с аеропорта край Пловдив, да привлече много чуждестранни туристи.

Китайските инвеститори пък се нароиха покрай многобройните делегации в Пловдив и побратимяването на града ни с китайската провинция Шънджън. При една от тези срещи Чангцинг Джанг, представител на Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., заговори на министър Божидар Лукарски за евентуална концесия. Компанията е партньор в “Евро-китайска зона за икономическо развитие”.

В момента пловдивският аеропорт почти няма работа. Единствената линия, която обслужва, е до Лондон, като чартърите летят по два пъти в седмицата. На летището непрекъснато вървят съкращения, а от миналата година пистите не приемат нощни полети.

Вирни се горе