Откриват обновен участък на туристическа пътека „Дебелите букове” край с.Смилян

Откриват обновен участък на туристическа пътека „Дебелите букове” край с.Смилян

На 27.09.2013 г. от 13.00 ч. Кметският наместник на с. Чеплетен организира откриване на обновен участък от съществуваща туристическа пътека от с. Чеплетен до до с. Смилян, на който е дала името “Дебелите букове”. Туристическата пътека и местата за отдих по протежението й са част от проект “Да поседнем под Дебел бук”, финансиран от ПУДООС и реализиран с подкрепата на Община Смолян.

Районът на горното поречие на река Арда се утвърждава като привлекателна туристичска дестинация за пешеходен туризъм, посещение на благоустроени и неблагоустроени пещери. Най-дългата родопска река Арда е дала името на един от най-романтичните родопски региони: Ардинското корито, скътало богато природно и културно наследство. Тук са “Агушевите конаци”, проходна пещера “Калето” и руините на едноименната крепост. В района са картографирани 23 карстови пещери, от които по-известни са Ухловица, Бориковска, Надарска, Типицето и пещерна система Голубовица. Над 20 пешеходни, вело и конни маршрути с изходни пунктове от селата Смилян, Могилица и Арда отвеждат туристите до райски кътчета, където все още са живи легендите от отминали времена.

Туристическа пътека „Дебелите букове”

с. Смилян – с.Букаците – с.Чеплетен – м. Дебел бук – м. Равнища – комплекс „Смолена”,с. Смилян.

Обща дължина: 16.5 км.

Пътеката започва от Посетителския информационен център в с. Смилян по асфалтовото шосе за с. Сивино, срещу поречието на река Сивинска, включена в Европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. При разклона за с. Букаците маршрутът поема наляво, прекосява селата Букаците и стига до село Чеплетен. Тази отсечка от пътеката е с обща дължина 11 км и може да се премине с автомобил.

Разположено е на 1159м. надморска височина. Общият брой на живеещите в селото в момента е около 45 човека. В селото се намира единственото по рода си в Родопите вечнозелено дърво – джел. Дървото е на повече от 70 години и е атрактивна забележителност, която привлича туристи. То е уникално с височината си от 20 метра, тъй като джелът се причислява към семейството на храстите.

От с. Чеплетен поемете пеша нагоре по горския път извеждащ южно от селото, за да стигнете до м. „Дебел бук”. Името й произлиза от вековното буково дърво, защитен обект, намиращо се на билото. Тук можете да спрете за почивка или да си организирате пикник, за да се подкрепите преди да продължите. Изградена е беседка, наблизо има чешма с изворна планинска вода и място за палене на огън.

От м. „Дебел бук” поемете по пътеката, следвайки маркировката в бяло и синьо, към местността „Равнища”. Пътеката следва черен път, прекосявайки просторни планински ливади, от които на юго-запад се открива гледка към близкия родопски връх Ком, а на юг-югоизток – към планинските ридове в гръцката част на Родопите и м. Кечи кая” над гр. Рудозем, където е разположена античната крепост „Козник”. От поляните пътеката се спуска надолу и прекосява прохладна смесена борова и букова гора, местообитание на популации на диви прасета, заек, лисица, а през последното десетилетие – и на кафява мечка.

Маршрутът достига до разклон. Вдясно е отклонението за с. Вълчан – Змиево –м. „Аламушница” – с. Смилян. След кратко изкачване стигате до „котешкия бук” – две букови дървета, причудливо сраснали във формата на котка. Тук е оформен кът за отдих с пейки и маси, изработени от паднала дървесина (сн. 93). Продължете нагоре по пътеката през гората, в която при подходяща влажност се развиват различни горски гъби – пачи крак, манатарка, сърнела. Не събирайте гъби, освен ако не сте напълно сигурни, че различавате ядивните от техните отровни двойници. Стигайки до къта за отдих на планинското било, пътеката преминава в горски път, който ще ви изведе до м. „Шахманово” Можете да отдъхнете при ловната хижа вдясно от пътя и да продължите към местност „Равнища”. Както подсказва името на местността, пред вас се ширват просторни алпийски поляни, в които през лятото растат множество лечебни билки като еньовче, червено подъбиче, жълт кантарион, бял равнец. В ранна есен в този участък от маршрута можете да съберете плод от шипка, глог, къпини, боровинки. Преходът продължава, към село Смилян и не изморява, защото дърветата на гората от смесен тип ви закрилят от парещите слънчеви лъчи. Пътеката ще ви изведе в южния край на селото, недалеч от комплекс „Смолена”.

Село Смилян е разположено в горното течение на р. Арда и отстои на 13 км, южно от гр. Смолян. Надморската височина е 850м. В него живеят около 2000 души. За тези местни традиции можете да научите повече като посетите „Етнографската сбирка на смилянския фасул и родопските терлици”, помещаваща се на втория етаж от сградата на читалище „Проф. Асен Златаров” в селото. Всяка година последната събота на м. ноември в селото се организира Празник на смилянския фасул. В същата сграда е разположен и Посетителският информационен център, представящ биоразнообразието в Родопите и пещерите в района на Горното поречие на р. Арда. Символ на селото е каменната часовникова кула, единствена такава на територията на Община Смолян, часовниковият механизъм за която е подарена от Андрей Ляпчев, бивш министър-председател на България.

Вирни се горе