От пожарната и полицията призовават туристите в Пампорово да спазват местата за паркиране

От пожарната и полицията призовават туристите в Пампорово да спазват местата за паркиране

Районна служба ПБЗН – Пампорово и сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян призовават посетителите на курортния комплекс да спират и паркират личните си автомобили така, че да може пожарна техника свободно и безпрепятствено да преминава, тъй като от това може да зависи безопасността на много хора, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Пътните превозни средства, разположени на територията на курортен комплекс Пампорово са паркирани така, че създават проблеми за бързото реагиране на екипите за пожарна безопасност при подаден сигнал на ЕЕНСП 112. Данните показват, че от началото на 2015 година по време на активния зимен туристически сезон, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пампорово, въпреки затрудненото движение, се е отзовала на 28 сигнала, от които един е за възникнал пожар с преки материални загуби и 27 пъти е оказвана техническа помощ. Аварийно-спасителните дейности на районната служба в Пампорово основно са за паднали и опасно наклонени дървета, отводняване на сгради и теглене на закъсали автомобили на пътното платно.

При отработване на произшествията обаче пожарните автомобили срещат сериозни трудности до достигане на обектите, тъй като достъпът до тях е силно ограничен и възпрепятстван. Наред с това неправилно спрените и паркирани ППС създават сериозни затруднения при осъществяване на дейностите, свързани и със зимното поддържане на пътищата. Ето защо от пожарната в Пампорово, както и от сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян призовават водачите на пътни превозни средства да бъдат по-съобразителни при паркирането, да спазват местата за паркиране, оказани с пътни знаци за това и по този начин да не затрудняват движението на пожарните автомобили, както и за недопускане на пътнотранспортни произшествия.

Вирни се горе