Област Смолян с голям потенциал в развитието на балнео и спа- туризма, министър Ангелкова провери безопасността на пистите

Област Смолян с голям потенциал в развитието на балнео и спа- туризма, министър Ангелкова провери безопасността на пистите

Министърът на туризма Николина Ангелкова заедно със заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков, проведоха работна среща с кметове и представители от общините в област Смолян. Целта е да се установи взаимодействие между местната управа и Министерството, като се има предвид, че голяма част от новоизбраните кметове са с първи мандат.

Министър Ангелкова запозна присъстващите с част от настоящите и предстоящите програми и инициативи, заложени в стратегията за развитие на туризма в България. Тя подкани общините в Смолянска област да се включат в „Билборд кампанията”, в която вече участват 11 области в страната. Същността на кампанията е общините взаимно да рекламират туристически дестинации на разменен принцип чрез поставяне на рекламни билбордове, изработени от Министерството на туризма.

Министър Ангелкова отбеляза, че стартира популяризирането на „Осемте културно-исторически дестинации”, в които Смолян попада в „Магията на Родопите”. „Те са изцяло направени с цел да маркетират района, а не да отнемаме функциите на туроператорите и да правим туроператорски маршрути.”, уточни тя, като акцентира, че всяка община или област трябва да наблегне върху водещи туристически атракции, които „да бъдат мотора на този регион”. „За да се развива даден регион трябва да изберем три неща максимум, които усилено да рекламираме и да дадат фокус върху съответния регион.”

Министърът на туризма отбеляза, че през тази година предстои създаване на организация за управление на туристическите райони, което трябва да бъде инициирано от местната власт, като става въпрос за маркетингово райониране, което не е свързано с териториалното разделение по области на страната. В един туристически район могат да попаднат повече от една област, общини от различни области, както и от България и съседни държави, в зависимост от спецификата на предлагания туристически продукт. „Обсъждахме с г-н Славов и с г-н Мелемов да създадем съвместен проект с Гърция, за да се надгражда предходния.”

Ангелкова засегна и темата за създаването на общ културен календар, така, че всеки, който има достъп до националния портал да знае, когато дойде в област Смолян през определен месец от годината къде какво може да посети.

Относно инвестиционните програми, министър Ангелкова уточни, че проектите трябва да са с такава насоченост, че да осигуряват възвръщаемост. Затова Министерството на туризма изработва Инвестиционна карта, в която да се набележи потенциала в сферата на туризма на всеки регион в България с цел „да създадем продукти, които да привличат инвеститори.”

Заместник-областният управител Тодор Бозуков отбеляза потенциала на балнеолечението в областта, относно който е организирана кръгла маса в началото на февруари. „Като идеята и целта на тази кръгла маса е да разработим една концепция до 2020-та година в областта на балнео- и спа- туризма, защото наистина потенциала и ресурса при нас е огромен. Ще разчитаме на активно участие от страна на общините и съдействие на институциите.”, уточни Бозуков, като акцентира и върху другите туристически дадености, сред които Родопи – планината на Орфей, историческия музей с обширните разработки, изготвени от научните работници в него, като идеята е да се разработят няколко продукта под една обща марка. Ангелкова приветства инициативността от страна на областната управа и гарантира своето съдействието на Министерството за реализирането на всяка добра идея.

Заместник-областният управител Андриян Петров благодари на Министерството на туризма и Правителството като цяло за усилията, които полагат за развитие на региони като нашия. „ Това, което областният управител Недялко Славов и цялата администрация сме си поставили като цел е цялостно подобряване на инфраструктурата, което ще даде един по-нормален достъп до целия регион и съответно до туристическите обекти, които са ни дадени и ние разкриваме. Както се вижда, пътните участъци Смолян – Асеновград, Смолян-Пампорово, Смолян-Стойките имат вече по-добър облик, пътната рехабилитация в района на Златоград. Актуалният акцент е насочен към отварянето на ГКПП „Елидже”, там работим много добре с МРРБ, Вашето министерство, както и с колегите от гръцка страна. Изграждането на Главна пътна комуникация-Смолян, която ще изведе трафика от централните пътни артерии на града, за да не могат товарните автомобили да пречат на нормалното предвижване. Това са много важни неща, като разбира се, искаме да благодарим чрез Вас на цялото правителство за политиката, която прилага и най-вече за подхода, който ще бъде приложен към региони като нашия – регион Родопи. Изграждането на Южна дъга от Гоце Делчев до Малко Търново, това е една инфраструктура, която ще открие възможност на всички общини от област Смолян и съседните да имат една много добра комуникация, което ще даде и тласък на туризма.”

След срещата, министър Ангелкова заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, инспектори на Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите, както и външни експерти от Българската федерация по ски, Българското ски училище и други, провериха степента на сложност на всяка от пистите в курорта и наличието на задължителни обезопасителни и информационни съоръжения. Инспекциите имат за цел да гарантират сигурността на туристите в зимните курорти. С това беше даден старт на проверките в съответствие с Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през настоящия зимен сезон.

Вирни се горе