На 4-то място сме по ръст на зимния туризъм

На 4-то място сме по ръст на зимния туризъм

В България най-силен месец през зимния сезон е бил февруари

Обобщени данни на Евростат за зимните тенденции на туристическия сезон 2012-2013 класират България на четвърто място сред страните от ЕС по положителни темпове през този период с ръст от 4,7 на сто и над 3,3 млн. нощувки. Зад нас са страни с доказани туристически традиции през зимата като Латвия, Норвегия, Дания, Чехия и Полша. Най-значителен ръст в сравнение с предходния период е отчетен в Словакия – 9,6 на сто, Малта – 9 на сто и Унгария – ръст от 5 на сто.

В ЕС-28 общият брой на нощувките от чуждестранни лица в хотели и подобни места за настаняване е нараснал с близо 2 на сто, като за зимния сезон 2012-2013 са регистрирани около 600 млн. нощувки.

Спад през зимния туристически сезон в сравнение с предходната година е маркиран в няколко средиземноморски страни: Кипър – минус 10 на сто, Италия – минус 5 на сто, Испания – минус 4 на сто и Гърция – минус 2 на сто.

Въпреки това най-популярни дестинации за туристи, пътуващи извън собствените си страни през зимния сезон 2012-2013 г.са били именно Испания и Италия плюс Австрия.

Потоците към тези три страни са повече от половината от всички нощувки на чуждестранни лица в ЕС-28.

Най-висок ръст на чуждестранни туристи за този период е регистриран в Малта – 93,8 на сто и Кипър – 90 на сто, докато най-ниски стойности са отбелязани в Швеция – 19 на сто, Румъния – 23 на сто и Германия – 22,8 на сто.

През зимния сезон най-много са били заети местата в хотелите на Австрия – 73 на сто, а най-малко – в Хърватия /15 на сто/.

За България през зимния сезон най-силен е бил месец февруари, т.г. с близо 33 на сто заетост на местата в зимните ни курорти, отчита анализът на Евростат.

Вирни се горе