Министър Ангелкова представи програми, стратегии и инициативи за развитието на туризма в област Смолян

Министър Ангелкова представи програми, стратегии и инициативи за развитието на туризма в област Смолян

Днес в хотел Орловец в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представителите на местната власт от региона. На срещата бяха засегнати важни въпроси за развитието на туризма в Родопите. Министър Ангелкова изложи вижданията и идеите си за начина, по който трябва да се рекламира региона като туристическа дестинация.

Според министъра е нужно надграждането и изработването на визиите и имиджа на туристическите обекти и атракции, като се набляга на културно-историческия фокус. Например, ако на различни туристически обекти се организират културни събития, това ще ги направи още по-популярни и ще насочи вниманието към тях. Министърът препоръча да се създаде общ културен календар за предстоящите събития в района.

От важно значение за развитието на туризма е министерството и общините, както и самите общини помежду си да работят в симбиоза, да изготвят общ маркетингов план и обща реклама на региона като цяло и да си сътрудничат. В тази насока министерството на туризма съвместно с общините стартират билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. На територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга – така знакови културно-исторически забележителности от един регион ще бъдат представени в друг. Министър Ангелкова покани и общините от област Смолян да се присъединят към инициативата.

Засегнати бяха проблеми свързани с инфраструктурата, привличането на инвеститори, липсата на квалифицирани кадри в сферата на туризма, как да се спре обезлюдяването на региона, и какво би мотивирало младите и образовани хора да се върнат и да работят тук.

На срещата кметът на Община Чепеларе – г-жа Чакърова сподели, че в курортното градче предстои да заработи туристическо дружество, а министър Ангелкова обеща съдействие и пълна подкрепа за инициативата от страна на министерството.

Вирни се горе