Мадан все повече залага на туризма

Мадан все повече залага на туризма

Програмата “Опазване на природната среда и устойчив туризъм в община Мадан” е създаден от Съюза на българските организации за социални дейности, заетост и предприемачество в Смолян,съобщи ръководителят на проекта Пенка Чолкова.

Целта е подобряване на жизнената среда в община Мадан чрез подпомагане, опазването на биологичното разнообразие и насърчаване на устойчивото му използване в родопския регион, чрез съхраняване на уникалната природна и антропогенна мозайка от местообитания и видове.

Първоначално ще започне обучение на подходящи представители за добиване на определени умения като планински водачи и ползване на природните ресурси.

В проекта е заложено разработване на нови маршрути за бране на билки, горски плодове, гъби и др. Планира се и изграждането на маршрут за екотуризъм от Мадан – хижа “Рай” – местността "Буковско бърце” – местността "Студена водa” – местността "Разсадника – хижа "Шадийца – Въргов дол – Мадан.Маршрутът е с обща дължина 25 км, които ще бъдат почистени и от битови отпадъци.

Ще се проведат и анкетни проучвания на общественото мнение за туристически практики и опазване на околната среда в общината – изготвяне и отпечатване на анкетни карти, както и провеждане на семинар. Ще се създадат и рекламни материали и разпространение на брошура "Мадан – да открием красотата на Родопите”.

Проектът е финансиран от Държавния бюджет и е с продължителност 9 месеца.

В резултат на дейностите по него се очаква да се подобри качеството на туристическия продукт в резултат от предоставеното обучение, премахване на замърсяванията в прилежащите към екомаршрутите територии.

Вирни се горе