Има ли политика в селския туризъм?

Има ли политика в селския туризъм?

Голям столичен ежедневник съобщава за подписка в „гайдарския Удсток” – Гела срещу заварения от новата общинска власт в Смолян кметски наместник. Уседналото население в известното родопско селце е малко над 50 души, но заради престижното курортно развитие и разкритите напоследък тракийски и раннохристиянски паметници, изглежда че назначаемата от Смолян длъжност „кметски наместник” добива важно значение за местните хора и предизвиква полемики едва ли не по-важни от референдума за АЕЦ „Белене”. Неотдавна престижният британски вестник „Индипендънт” публикува хвалебствен пътепис за Гела от лондонски журналист, прекарал седмица сред чистата и запазена природа на Перелишкия дял, в който се е разположило селцето.

Всеки първи уикенд на август на поляната „Илинден” над Гела се струпват 8-10 хиляди съборяни-любители на родопската гайда при учудващ за българските стандарти ред и шофьорска дисциплина. Бивша зам. министърка от царското правителство и известни бизнесмени с резиденции в Гела бяха уредили милионен европроект за модерното шосе от Широка лъка (7 км), което след няколкото срутвания през последната тежка зима сега е в усилен ремонт за предстоящия сезон.

От Гела тръгват добре маркирани пътеки към пещерите Триград и Ягодина, както за хижите „Перелик” и „Ледницата”. Горските масиви над Гела са част от защитената европейска зона „Натура-2000” и няколко хиляди дребни собственици, обединени в горски кооперации, ревниво бдят над богатия природен ресурс, от който очакват устойчиво туристическо развитие при съхранени екосистеми. Напоследък се възражда традиционното някога млечно овцевъдство, което прави местното сирене и кисело мляко хит за взискателните западняци, отсядащи в луксозните хотелчета на Гела.

Изглежда че след спирането на природосъсипващия проект „Супер Перелик” сериозните инвеститори са се ориентирали към престижен „бутиков” еко туризъм за заможни гости. Затова и дребната чиновническа длъжност „кметски наместник“ се явява своеобразен „маркер” за променената насока на туристическото планиране. Основни обвинения в подписката срещу назначения от бившата кметица на Смолян общински служител – 70-годишен пенсионер, в Гела били ниската му грамотност и некомпетентност именно по туристическото развитие. Поддръжниците на селския началник изтъкват, че като шофьор на ТИР той е обиколил половината свят, трупайки впечатления и опит. Тяхна контраподписка в защита на кметския наместник на Гела е изпратена до началника му – кмета на Смолян д-р Николай Мелемов и до големци-поддръжници в София. Развитието на известното туристическо селце Гела безспорно е грижа не само на 50-тината разделени на два лагера местни жители. Дано само приоритетите на туристическото развитие не бъдат загърбени или изкривени заради партийните боричкания.

Илия Тодоров

Вирни се горе