Хотелите в Смолянско са препълнени през зимната ваканция

Хотелите в Смолянско са препълнени през зимната ваканция

Коледните и Новогодишни празници препълниха хотелите в курортните зони и дестинациите за селски туризъм в Смолянска област, според данни на хотелиерските сдружения в региона.

Хотелите отчитат около 100 процента заетост на местата през зимната ваканция. Нова година в Пампорово посрещнаха български, британски, турски, гръцки, сръбски, македонски и румънски туристи, информират от “Пампорово” АД.

Ски курортът очаква около 80 процента спад на руски групи през този зимен сезон, но отливът се компенсира с активизиране на клиентите от балканските страни. От януари в Пампорово започват да пристигат украински туристи, като за първи път за последните 10 години се изпълнява програма за обслужване на групи от Украйна през целия сезон. Кризата около Русия и Украйна не се отразява съществено на курорта според Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД.

Приблизително петкратно е увеличението на гръцките туристи в Пампорово през тази зима, а около Коледа ръстът на групи от южната ни съседка бе особено осезаем. И през този ски сезон се очаква да продължи тенденцията на повишен интерес от турските пазари, предимно от големите градове. Прогнозите на хотелиерите са за 15 на сто ръст на турски групи. От януари стартират чартърите с туристи от Турция.

Около половината от празнуващите Коледа в Златоград бяха гръцки туристи, а за Нова година хотелите също посрещаха почиващи от съседния район от другата страна на границата, информират от хотелиерското сдружение в града. За българските клиенти около празниците, заведенията в Златоград заложиха на дестинации за риболовен туризъм, пътувания към близките гръцки градове или Пампорово.

Хотелиерите в крайграничния град запазиха непроменени цените на услугите за Коледните и Новогодишните празници и не въведоха практиката на курортите за поскъпване през т.нар. висок сезон. Тенденция за празнично поевтиняване чрез ол инклузив-пакети вече може да се види и в големи хотели в курортните комплекси, което допълнително привлече български туристи за семейна почивка около Нова година, коментира Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм.

Според нея малките селски хотели в планината остават предпочитано място за българските туристи. Повишен интерес традиционно привличат зоните за селски и еко туризъм в района на горното поречие на Арда, Широка лъка, Триград, Ягодина, Момчиловци. Местата в заведенията по горното поречие на Арда се резервират обикновено месеци преди празниците.

Периодът около Коледната ваканция е свързан с близо 100 процента заетост на легловата база, уточнява Митко Чочев, кмет на Могилица. През селото обичайно преминава целогодишен поток от туристически групи, привлечени от обекти като Агушевия конак и пещерата “Ухловица”.

Приблизително 70 процента от клиентите на хотелите в региона през поредицата от почивни дни около празниците са неорганизирани туристи, обяснява Снежана Орлова. По нейни наблюдения немалка част от туристите дори на хотелите в Пампорово са клиенти, организиращи почивката си без посредничеството на туроператори. Наблюдава се увеличение на туристите, предпочитащи резервации по интернет, а и самите хотелиери напоследък също съсредоточават рекламата си в социалните мрежи и сайтове, допълва Орлова. (БТА)

Вирни се горе