Холандци правят пътеводител за Източните Родопи

Холандци правят пътеводител за Източните Родопи

Холандската организация Кросбил Гайдс (Crossbill Guides) подготвя пътеводител за Източните Родопи.

С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи. Видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали, разказва Алберт Влийгентхарт от екипа на Кросбил Гайдс, чиито пътеводителите са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.

Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на организацията, която прави пътеводители за най-интересните места на нашия континент.

В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде, допълва Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на пролетната зеленка – нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.

Пътеводителят за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос.

Екипът ще опише всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.

Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата, разказва още Алберт Влийгентхарт.

Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.

Пътеводителят за Източните Родопи ще е дванадесетото издание на Кросбил Гайдс. Досега имат публикувани пътеводители за райони в Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия.

Издаването на пътеводителя на Кросбил Гайдс за Източните Родопи е подпомогнато от проекта „Новото тракийско злато".

Вирни се горе