Гръцките хотелиери - в очакване на успешен летен сезон

Гръцките хотелиери - в очакване на успешен летен сезон

2012 г. може да се окаже една от най-подходящите в последните няколко години на криза за почивка в Гърция. Това смятат представители на някои от най-големите гръцки хотели, които преди седмица бяха в страната, по покана на Dertour България, за да се срещнат със свои български колеги. Всички хотелиери са единодушни, че сега е периодът, в който туристите в Гърция могат да получат много повече за парите си.

Цените за ваканция в Гърция тази година са много добри, а и всички гръцки хотели са много умерени при формирането на ценовите пакети, казва Катина Пападоманолакис  – директор продажби в хотел Blue Palace на остров Крит. Най-големият гръцки остров е една от най-предпочитаните ваканционни дестинации през лятото. Трудното положение, в което се намира Гърция, се отразява и на туризма. Но хората не бива да забравят, че Атина не е Гърция, а повечето ваканционни дестинации в страната са доста далеч от столицата, добавят хотелиерите. Туристите няма от какво да се страхуват и сега е точното време, в което те трябва да дойдат в Гърция, добавя Катина. Според хотелиерите притеснения имат основно чуждестранните туристи от Северна Америка, защото те не знаят къде точно се намират хотелите и мислят, че всички дестинации са в близост до Атина. Тези хора имат проблем, защото не знаят географското раположение, но с европейските туристи нямаме подобен проблем. Всички туристи са добре дошли, няма от какво да се притесняват. Не виждам защо тази година трябва да е по-различна от други?! Само защото медиите са се фокусирали върху нас, това не означава, че това трябва да влияе на навиците за ваканция. Онова, което става в Гърция, става на площада пред парламента и не засяга туристите, то засяга хората, които живеят и работят в Гърция, но не и туристите – услугите и качеството на обслужване не са се променили, коментират хотелиерите.

За българските туристи Българите със сигурност знаят за Халкидики, Крит и Санторини, но не са чували за много други места, затова нашата цел е да покажем възможно най-много от Гърция, казва Кристина Ламбринау – директор „Резервации” в хотел Lindos Blue. Българският пазар има огромен потенциал, убедени са хотелиерите. Част от туристическия бизнес в Гърция никога не е поглеждал към България. Той е фокусиран основно към немския и английския пазар, ако отидете на Санторини ще видите, че там хотелите са ориентирани към американския пазар и така по някакъв начин забравяме да търсим нови пазари. Това е и основната причина да сме тук – търсим нови пазари, коментира Константина Милона – директор „Продажби” в хотел Mystique на остров Санторини.

Гърция е една от любимите дестинации на българите не само защото е близо. Когато става въпрос за ваканцията ви, вие искате да откриете нещо ново,  да отидете на друго място, не винаги да сте в родната си страна. Например италианците не искат винаги да ходят на италианското крайбрежие или гърците… те обичат гръцките острови, но обичат да посещават и Испания. Според мен това се отнася и за българските туристи, те обичат да ходят на Черно море и да отсядат в български хотели, но също така вярвам, че обичат да откриват нови места. Затова те обичат Гърция, освен, че е близо до България, културата също е близка и в същото време те посещават друга страна и по един или друг начин получават друго изживяване, разказва Катина.

Очакванията за сезона Гръцките хотелиери вярват в успеха на предстощия летен сезон. Не се ангажират с конкретни данни и статистики, но вярват, че престижът, който Гърция има като ваканционна дестинация, не се е загубил и ще продължи да привлича туристи от цял свят дори и в условията на криза.

Вирни се горе