Гърция сваля ставки по ДДС в туристическия сектор

Гърция сваля ставки по ДДС в туристическия сектор

От днес южната ни съседка намалява ДДС за ресторанти и кафенета от 23 на 13%, според съобщение, подписано от главния секретар на гръцката агенция по приходите Харис Теохарис и оповестено в медиите.

Това ще доведе до намаляване с 8,1% на крайните цени за клиентите на таверни, стига собствениците на заведенията да решат да върнат цените на старите нива, пише електронното издание на в. “Вима”. Новите ставки на ДДС ще са в сила до края на годината.

Намалението важи за кафенета, сладкарници, ресторанти, таверни, пицарии и заведения за бързо хранене. Намалява се данъкът и за готовите ястия, които се продават в супермаркети, като например пиле на грил. С новата ставка ще се облагат и всички безалкохолни напитки като бутилирана вода, топли напитки, фрешове и безалкохолни.

Няма да има намаление за спиртните напитки, както и за нощните клубове и барове.

По различен начин ще се облагат хотелските пакети. При полупансиона например 15% от пакетната цена ще се облага с намалената ставка от 13%, а останалата – с досегашната от 23%. Алкохолът от минибара в хотелската стая ще се облага с по-висока ставка за ДДС, а ако се поръчвате чрез румсървиз – с по-ниска.

Мярката е пилотна и трябва да покаже дали ще стимулира потреблението и ще доведе до изваждане на светло приходи от туризма, каза Теохарис.

Вирни се горе