Фирма с 10 лв. капитал от Смолян взе плаж с оферта 1 стотинка за чадър

 Фирма с 10 лв. капитал от Смолян взе плаж с оферта 1 стотинка за чадър

Дребна фирма, учредена в Смолян само преди месеци с 10 лева капитал, получава за 20 години правото да стопанисва плажа „Бургас Север“. Вчера правителството одобри за концесионер „Палм инвест“, която обещава да таксува летовниците с 1 стотинка за чадър и също толкова за шезлонг. Фирмата бе одобрена, въпреки че вицепремиерът Валери Симеонов остро се възпротиви на предложението, внесено от министъра на туризма Николина Ангелкова.

В интервю за БНТ преди заседанието на кабинета Симеонов заяви, че е против концесионния договор, защото процедурата е опорочена и има „брутално нарушение на закона“. „Ще гласувам против даването на плажа „Бургас-север“ на фирма, близка до Маргините“, отсече вицепремиерът.

Фирмените регистри не подкрепят твърдението му, че „Палм инвест“ ЕООД е свързана с братята Красимир и Николай Маринов, известни като Маргините. Прави впечатление обаче, че фирмата е регистрирана през миналия ноември – точно когато бе обявена процедурата за концесиониране на „Бургас-север“. ЕООД-то е на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Той е едноличен собственик на още три фирми с предмет строителство, хотелиерство и други.

Вицепремиерът Симеонов подчерта, че в конкурса за плажа е имало участници, които са предложили да плащат на държавата далеч по-висока годишна такса, но била предпочетена „Палм инвест“. Той се възмути, че МТ обявило за невъзможно и несъстоятелно най-високото предложение за концесионна такса – 640 000 лева за година, а наемателят, който в момента стопанисва плажа до избора на концесионер, плаща дори повече – 670 000 лева годишно. Симеонов посочи, че „Палм инвест“ още няма финансов отчет и не е ясно как е доказала възможностите си да стопанисва плажа.

Ресорният министър Николина Ангелкова обясни, че ще възложи на държавната финансова инспекция да провери има ли нещо нередно в избора на концесионера. Според МТ победителят бил дал най-добра комплексна оферта – концесионна такса, инвестиции и цена на шезлонг и чадър.

Обещанието на „Палм инвест“ да дава чадърите и шезлонгите срещу стотинка е нов рекорд. Предишният бе на стопанина на плаж „Нестинарка“, който обяви, че ще таксува сянката по 36 стотинки. После обаче заваляха оплаквания от туристи, че покрай евтиния чадър ги задължават да си вземат скъпо шалте за 10 лева. Министър Ангелкова отиде на проверка, след което обяви, че шалтето не е задължително и нарушение няма. Предстои да видим ще има ли изненади на „Бургас Север“.

Вирни се горе