Фестивали и събори в Родопите през 2015 година

 Фестивали и събори в Родопите през 2015 година

Гайдарско надсвирване в село Гела

Дата: 2-3 АВГУСТ 2015

МЯСТО: Параклис Св. Илия, Гела

От незапомнени времена всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местните родове за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина. Наблюдава се все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

Роженски събор:

Той ще се проведе през месец юли от 17 до 19

Както вече Ви информирахме – След 9-годишно прекъсване съборът на Рожен ще има тази година.Програмата на новия събор предвижда фолклорен конкурс “Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Ще има изложение на продукти, произведени във ферми, биохрани, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции и народно веселие. Очакват се над 150 000 души да бъдат част от тази “магия”.

Беглика фест:

Дата: 27 август от 9:00 часа – язовир Голям Беглик

Беглика Фест е пространство за творческо себеизразяване и щадящо общуване сред и с природата сред качествена музика, работилници, презентации, форуми, представления и изложби, вода, канута, приказки, чудесни хора и летни звезди.

Трети Балкански фолклорен фестивал – Неделино 2015г.

4, 5 и 6 септември 2015 година

Фестивалът е посветен на неделинското двугласно пеене – уникална проява на българския фолклор. Идеята за фестивала се роди през 2001 година. Целта беше да покажем на страната и света неделинското двугласно пеене, издирено и описано от нашия почетен гражданин и голям български фолклорист академик Николай Кауфман. Неделинският двуглас е характерно, неповторимо явление за Родопската фолклорна област. И в миналото и днес двугласът продължава да изненадва специалистите-изследователи на народния бит и на културно-историческото наследство със своята самобитност, звучене и разнообразие. Той е визитната картичка на Неделино, онази духовна въздишка, която прави хората – неговите носители и интерпретатори не само интересни като обект, но и големи като хора. Най-добрите му изпълнители са популярни в България, Европа и Америка. Не случайно Министерството на културата през 2008 година го обяви за Живо човешко съкровище.

Празник на златоградското чеверме

2 май – 2015 година – Златоград

На 3 май през 2014 г. за първи път се организира и реализира кулинарен празник – Празник на златоградското чеверме, който предизвика широк интерес не само сред българските туристи. Близо 10 хил. души, присъстваха на уникалното по рода си събитие.

На 2 май, тази година, Златоград ще сподели с теб тайнството на планината. Ела да чуеш 101 каба гайди, да усетиш космическото начало на живота, да споделиш емоцията с приятели и да опиташ най-вкусното родопско ястие – Златоградското чеверме!

Подари на сетивата си вълшебство-истинския вкус на емоцията!

Вирни се горе