Фестивал на дивите цветя ще се проведе в Смолян

 Фестивал на дивите цветя ще се проведе в Смолян

Родопите са красиви през всички сезони, но като че ли в началото на лятото природата в най-ласкавата българска планина надминава себе си. Тогава, около Еньовден се провежда и Фестивал на дивите цветя в селата Смилян, Могилица, Момчиловци и Горна Арда в Община Смолян. Организаторът му сдружение „Екоорганизация – Родопи“ съобщава, че тази година той ще се проведе в дните от 21 до 29 юни.

В района на Родопите се срещат над 2000 висши растения, което представлява 52% от флората на България, а фестивал на дивите цветя цели да популяризира природното богатство планината, местните традиции и обичаи.

В програмата му са включени пешеходни и велотурове, фотопленери, готварски курсове, ателиета и фолклорно надпяване,дегустации на млечни продукти и родопски ястия, фолклорно надпяване традиционен Еньовден, фотопленери, ателиета и уъркшопи за деца.

Начало ще постави традиционният Родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите в с. Могилица. За любителите на кулинарството и местната кухня ще се проведе ателие за приготвяне на родопски хлябове и закуски, и 3-дневен кулинарен курс на тема „Техники на приготвяне на родопски ястия. Готвене с цветя“. Акцент в програмата на фестивала логично са цветята. За ароматите ще се говори по време на 5 дневния курс по ароматерапия и билкова козметика.Предвидени са също ателитета по квилинг, плъст, изработване на пана от растителни материали.Любителите на приключенията и екстремните преживявания могат да предизвикат възможностите си с тур в каньона на Гарга дере и вертикалните градини с Орфеевото цвете – силивряка или велотур до изворите на Арда.

Вирни се горе