Еднопосочен околовръстен път ще спасява трафика през Стойките

Еднопосочен околовръстен път ще спасява трафика през Стойките

С миниатюрна рулетка в ръка кметският наместник на родопското село Стойките показва къде зад него ще върти през зимата нов еднопосочен “околовръстен” път, който да реши проблемите с достъпа до модерния ски лифт към връх “Снежанка”. Предишните 7 години, въпреки обществения натиск, не се намери начин да бъде поправена изровената пътна отсечка през селото, независимо че тя е част от пътния коридор Пловдив-Девин-Златоград-Ксанти (Гърция). Местните хора се шегуват, че новородените по време на първите опити за гражданско въздействие върху предишните общинари вече са ученици. Надеждата е, че поне парламентарните избори догодина може да ремонтират шосето.

При пълната зависимост на селската туристическа и пътна инфраструктура от средствата, отпускани от община Смолян, младият кмет все пак се надява на пари по европрограми, защото иначе Стойките има база за настаняване за претенциозни туристи и пистата до селото е най-дългата живописна в района на Пампорово.

Иначе на стойченци им остава да се успокояват, че очакваният хубав сняг ще покрие кратерите на пътя, така че автомобилите към началната станция на ски лифта да трябва само да си носят традиционните вериги.

Тук кражбите са непознати, но местните очакват пътната служба да намести шахтения капак точно до разклона за най-луксозния хотел в селото, защото и той може да последва тъжната съдба на пустеещ обект, където понякога паркират автованове за случайна нощувка.

Вирни се горе