Момчиловци става център за здравно-духовен туризъм

Момчиловци става център за здравно-духовен туризъм

Селото празнува 180 г. от освещаване на църквата „Св. Св. Константин и Елена”

Майсторът на черпака Иван Звездев ще сготви джуркана коприва по родопски за стотици гости

Навръх празника на Момчиловци – 21 май, родопското село ще получи сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм. Документът е подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание. Той ще бъде връчен от д-р Тотко Найденов, с когото кметството и местна туроператорска фирма работят от месеци върху идеята. На кръгла маса в конферентната зала на Норвежката къща представители на властта, лекарското съсловие, родни и чужди туроператорски фирми ще нищят тънкостите в здравно-духовния туризъм и мястото на Момчиловци в него. Табела на входа на селото ще информира влизащите в населеното място, че точно тук е зоната за физическо, емоционално и духовно здраве.

След като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство – да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Точно възможностите за здравословен начин на живот предизвикаха интереса на китайската компания „Брайт”, която вече 7 г. произвежда в Шанхай кисело мляко с марка „Момчиловци”.

Сега за новата кауза ще допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора. Свидетели разказват за чудеса, случили се край лековитото аязмо и 27 параклиса край селото. Вече 180 години стожер на християнството в Момчиловци е църквата „Св. Св. Константин и Елена”. Точно заради това, храмовият празник на 21 май от 25 г. е и празник на селото, носещо името на легендарния Момчил юнак. Населеното място е едно от малкото в региона, успели да запазят християнството през вековете. След много усилия заедно с още 7 съседни села от района, момчиловчани получили разрешение – ферман, за построяване на църква със срок 3 месеца. Храмът е осветен на 2 август 1836 г. от Ксантийския епископ Кирил и е единствен в региона, носещ името на Светите равноапостоли Константин и Елена. Бележитата годишнина ще бъде почетена в Момчиловци на 20 май т.г. с представяне на книгата на местния краевед Костадин Вълнев „Из миналото на църквата „Св. Св. Константин и Елена”, с. Момчиловци – 1836 г. – 2016 г.” от 16.30 ч. Два часа по- късно във фоайето на читалището ще бъде открита изложба от рисунки и макети на тема „Моят храм”, а в 19 ч. е началото на тържественото честване на 180-годишнината на църквата.

Празникът продължава на следващия ден – 21 май, с тържествена Света Литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ и благословена трапеза. Официалното откриване е от 13 ч. на площада в Момчиловци, за което са поканени министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители, представители на руското посолство, областният управител Недялко Славов, ръководството на Община Смолян, партньори от Китай и побратименото на Момчиловци Авдира /Гърция/. На сцената ще се изявява известният кулинар Иван Звездев, който ще разкрие тайната на здравословната джуркана коприва със сирене по родопски. Пред погледите на домакини и гости майсторът на черпака ще сготви чорба от 30 кг. коприва за присъстващите на събора. Доброто настроение ще поддържат певицата Ана-Мария и оркестър „Пампорово”.

По традиция 50-годишните юбиляри ще поведат наборното хоро от 19 ч. и ще съберат близките си в центъра на селото. Родените през 1966 г. даряват на Момчиловци външно фасадно осветление на църквата. От 21 ч. ще започне концертът на „Тъпани и гайди”, които умело преплитат звученето на първобитни инструменти от три континента – каба гайда, австралийско диджериду и перуански кахон. По време на концерта ще има и огнено шоу. Съвместно с празниците на Момчиловци ДАНО Центърът, известен като Норвежката къща, ще отбележи 5 г. от създаването си. Проектът бе осъществен по Програмата на правителството на Норвегия за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие на България. Преобразеното старо училище в центъра на селото ще посрещне студентите от магистърска програма “Модерна история” с преподавателите си от Софийския университет.

Майските празници в Момчиловци ще продължат и на 22 май т.г. край параклис „Св. Св. Константин и Елена”. Там традиционно носещите имената Костадин и Елена момчиловчани събират хората за водосвет и курбан. В съседство на поляните в красивата местност ще се проведе и 7-ият Родопски здравно-духовен събор, който ще започне с преход по пътеката на дълголетието и ще продължи със спортни надпревари и езда на коне.

Вирни се горе