Дора Янкова: Нов закон за туризма решава проблемите на зимните ни курорти

  Дора Янкова: Нов закон за туризма решава проблемите на зимните ни курорти

Зимните курорти ще получат на концесия пистите и терените под лифтовете, 50% от таксата- за общините

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова внесе в Народното събрание предложения за промени в Закона за туризма, с които се решават проблемите на зимните ни курорти. Янкова подчерта, че промените в закона са приоритетни и трябва да бъдат приети до края на работата на 42-то Народно събрание.

В законопроекта се предлага еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти, като същевременно се решава статута на пистите, терените през които преминават лифтовете и влековете, както и режима на ползване на собствеността на земите. Янкова подчерта, че операторите на зимните курорти ще заплащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавни земи, върху които има ски-писти и съоръжения. „50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище се намира курорта”, обясни депутатката от левицата. Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове – сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти и др. с решение на общинските съвети.

Янкова подчерта, че промените в закона целят въвеждането на еднакъв режим за всички зимни курорти, решаване на натрупалите се до момента проблеми, както и подпомагане на младежите за практикуване на зимни спортове. „Правим го в началото на лятото, защото сега е подходящият момент, в който да се приведат съобразно закона пропуските до момента и новия зимен сезон да посрещнем с уреден статут, изтъкна вносителят.

Янкова посочи, че в зимните курорти са ангажирани над 40 хил.души, които изхранват семействата си, а отрасълът дава сериозна добавена стойност към Брутния вътрешен продукт затова е важно да се гарантира устойчивост и предвидимост.

Вирни се горе