Бизнесът иска нова стратегия за туризма

Бизнесът иска нова стратегия за туризма

Вече 8 месеца туристическият бранш работи без подзаконовите нормативни документи към Закона за туризма приет през месец март. Липсата на сериозно отношение на държавата към един от печелившите отрасли, който генерира над 12 % от Брутния вътрешен продукт, безпокои хората, които се изхранват от него. За пореден път те настояват за дългосрочна стратегия, пари за реклама и министерство, което да гарантира развитието на туризма, съобщи БНТ.

Близо 2 % е ръстът на записванията в европейските туроператорски агенции за ваканции у нас, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. И това е въпреки администрацията, казват от бранша.

“В крайна сметка е важно държавата да има най-накрая концепция за развитие на туризма като основното в нея трябва да бъде България – целогодишна туристическа дестинация, защото имаме всички аргументи да станем такава. Но изглежда или не искаме, или ни мързи, или не можем да оценим за какво става въпрос и пропускаме възможности”, заяви Стефан Шарлопов – председател на БС по балнеология и СПА туризъм.

Преди месец вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се работи върху стратегия за развитие на туризма и то с дългосрочен поглед до 2050 година. Оказва се браншът не е участвал в изработването му и не е запознат със съдържанието му. По отношение на туризма вицепремиерът по икономическите въпроси , заяви в Смолян, че е обсъден проблема с визите за туристи от Турция и бившия СССР. Според нея е нужно да се издават бързи и евтини визи, както и да се въведат такива за многократно ползване, но няма как да има по-евтина виза от 35 евро. Бобева заяви, че Пампорово е най-привлекателният курорт за българите, няма да оцелее без активна кампания за привличане на туристи. Според вицепремиерът, най-реалистично е ски-курортите в региона да привлекат турски туристи и правителството ще помогне. По този повод предстои презентация на скикурортите ни в Истамбул чрез директни посещения. Потенциал има пазара в Гърция. Тя заяви, че има голям интерес за туризъм в България има и от Китай. Китайските туристи се интересуват от история, интересни места, които няма да видят на друго място и балнеология.

Зам. министърът на икономиката Бранимир Ботев съобщи, за последната година има 60 % ръст на турските туристи в зимните курорти в България. Има доста сериозен ръст и в летните курорти. Над 10,2% е ръстът на издадените визите за туристи. 6,1 на сто е увеличението на туристите през летния сезон. 13.8% повече туристи са дошли от Русия, над 32% е ръстът на летуващите у нас жители на Турция, а най-сериозен е ръстът на туристите от Беларус- 65%.

Вирни се горе