Бермудите - раят на богатите

Бермудите - раят на богатите

Ако има рай и по една случайност той се намира на земята, то това място не е България, макар че така твърди химна, а Бермудските острови. Господ е дарил тази част от света с уникална природа. Но това не е единствената причина за големия интерес. Бермудите са предпочитано място за ваканция и заради неограничената възможност за спортуване, която предоставят на туристите.

Островите привличат също така и с луксозните си вили, в които добре припечелващият чужденец спокойно може да отдъхне от работа. Тези с по-тънките портфейли засега разглеждат въпросните красоти само на картинка.

И като стана дума за картинки, представете си следното. Загорял от слънцето мъж в шарени бермуди кротко се излежава в пъстър шезлонг. До него е полегнала красавица в супер оскъдно плажно облекло, излязла сякаш от лъскавите списания. Зад двойката белеят стените на едноетажна вила с мащабни прозорци и огромна веранда. Пред тях се е кротнал басейн, а наоколо се издига пищна зеленина. В един момент към мъжа и жената се запътва човек в смокинг и папионка, който галантно се навежда към тях и им поднася студени коктейли с ром. Това не е епизод от холивудски филм, още по-малко поредната романтична сцена от второразреден сапунен сериал.

Това е обичайният живот на Бермудите

Сега става ли ви ясно защо само онези с дебелите портфейли могат да си позволят ваканция там?

Бермудите обаче не са единствено синоним на вили и апетитни красавици. Там има и куп забележителности, които си заслужават да бъдат посетени между двете глътки разхлаждащ коктейл. По принцип архипелагът обхваща 365 острова, живописно разпръснати из Атлантическия океан. От тях едва 180 са пригодени за нормален живот. Най-впечатляващи обаче са 7-те големи бермудски острова. А най-големият и обикновено най-търсен в туристическите агенции е остров Мейн.

Новопристигналият турист остава като зашеметен от първата впечатляваща панорама, изправила се пред очите му – бели варовикови скали, опасващи и прорязващи острова. Гледано от самолет, това е много ефектно. След подобно “посрещане” и най-големият песимист е готов да забрави мрачните легенди, които витаят около зоната на прочутия Бермудски триъгълник. В този момент надали някой ще се впечатли от някакви си загадъчно изчезнали кораби и самолети. Според учените въпросните странности на тази зона са предизвикани от мощни турболенции. Но кой знае?

С това обаче изненадите не свършват. Остров Мейн примамва и с приказна архитектура във викториански и колониален стил. Интересен е начинът, по който местните строители са използвали цветовете. Сградите са боядисани в такива багри, които в реалността надали съществуват. Тук обаче ги има. Как са получени? Това е островна тайна. По принцип повечето туристи предпочитат да наемат цяла вила, вместо да отсядат в хотел. Не че хотелите са по-малко луксозни. Напротив! Но вилите предлагат уединение и прекалено много глезотии. Цената обаче е повече от солена – най-евтината струва 7000 долара за една седмица.

Най-луксозните вили се намират в Тъкърс таун, а собствениците им са хора като Майкъл Дъглас, Ричард Гиър, Рос Перо, Силвио Берлускони. Там обаче кракът на обикновения турист не може да стъпи. Причината? Тъкърс таун се посещава само след персонална покана от някой притежател на вила. Тук се намира едно от най-реномираните голф игрища в света.

В Самърсет пък е най-старата вилна зона в света. Тук например може да се преспи в къщата на пиратите, която е дървена, има камина и много стара каменна кухня. Според легендите всяка вечер тук се разхождат призраците на пиратите, а в точно определен ден сядат около голямата маса, за да играят на карти. На гостите задължително се предлага и бутилка ром, за да усетят атмосферата.

В столицата Хамилтън пък има друга традиция. През уикенда никой не вечеря в дома си. Най-населени са многобройните локали и барове по дългата “Фронт стрийт”. На Бермудските острови се слуша само джаз, при това на живо, а не на запис.

Изборът на плаж е най-лесното нещо. Най-близкият е просто зад ъгъла. Най-прочута е пясъчната ивица Лонг бей. Според експертите това е най-красивият плаж в света.

Кораловият риф непременно трябва да се види нощем, когато заблестява като хиляди скъпоценни камъни. Най-дискретният е плажът Джоубсън, чийто пясък е снежнобял. Тук може да се засече прочут фотомодел, тъй като мястото е предпочитано от модните фотографи. Детски гласове огласят плажните ивици Шели бей и Дейвъншир. Това е запазено място за семейни ваканции. Холивудските звезди отмарят на техния си частен плаж край Тъкърс таун.

На Бермудите официален език е английският, но местните разговарят на креолски диалект. Кухнята предлага всевъзможни глезотии, в които непременно има гъби, раци, скариди и ориз.

Вирни се горе