Банка предизвика скандал с туристи в Пампорово

Банка предизвика скандал с туристи в Пампорово

Охранители с палки в ръце, наети от СИБАНК, не са допуснали туристи от Русия, Сърбия и България в четири звездния хотел „Орфей“ в Пампорово, съобщи Dariknews,цитиран от сп.Континенти. Няколко туристи, не са успели да си вземат багажа, а други не са били допускани до закуска. Причината за скандала са неизплатени кредити от страна на хотела към банката.

СИБАНК за втори път обявява хотела за публична продан, чийто срок изтича на 20 януари. Външен оценител определи стойността му на 11 000 евро, но и двата пъти банката посочи цена от 5 000 евро без ДДС, уточни юристът Стефан Йовков, който представлява дружеството „Орфей 2002″. По думите му към момента няма хора, които да са заявили желание за оглед.

Въпреки че на банката бяха предоставени договорите с туроператорите и разчети за очаквани приходи през януари, които щяха да покрият сериозна сума от задълженията, тя реши да затвори хотела, след което се стигна и до неговото запечатване от страна на наетата охранителна фирма, каза още Йовков.

В момента към фирма „Орфей 2002″ тече открито производство без прекратяване на дейността под надзора на синдика Антоанета Петрова. Полицията няма право на намеса срещу действията на охранителната фирма без прокурорско разпореждане и може да използва правомощията си единствено ако се стигне до саморазправа.

„Действията на банката уронват престижа на един от най-големите ни планински курорти“, коментира управителят на хотела Спасимир Пенчев и допълни, че това е и удар върху българския туристически бизнес. Доверието от страна на туроператорите към хотел „Орфей“ ще спадне и те ще започнат да пренасочват клиентите си към други курорти, подчерта той. В момента със собствения си автомобил разнасям част от предварително закупената стока, за да можем да покрием поне пътните разходи на туристите, които бяха върнати, каза още Пенчев.

Вирни се горе