Българските власти да поставят въпроса с дискриминационния визов режим за турските граждани пред ЕС

Българските власти да поставят въпроса с дискриминационния визов режим за турските граждани  пред ЕС

Българските власти да поставят въпроса с дискриминационния визов режим за турските граждани пред Европейския съюз, поискаха на форума в Пампорово бизнесмените от Ялова. Това беше основната тема на събитието, което организира кметът Николай Мелемов. Турският консул в Пловдив Сенер Джебеджи обяви, че въпросът с визите за турските граждани е постоянно на дневен ред и се поставя като проблем пред оторизираните институции. Съзнаваме ограниченията, които има България като член на ЕС, но този въпрос може да се реши без да се нарушава европейското законодателство, каза турският дипломат. Той призова местната власт да настоява пред правителството за облекчаване на визовия режим, което ще бъде в полза за икономиката и туризма на страната ни. Джебеджи отбеляза, че постоянно получава оплаквания от турски бизнесмени относно визовия режим. Съветникът на вицепремиера Бобева по икономическото развитие Анелия Бъклова каза, че този въпрос се поставя не само за Турция, а и за всички страни извън ЕС. Правителството търсило варианти за промени в законодателството. Бъклова посочи какво е направено за облекчаване на визовия режим. Повече фирми вече са оторизирани за издаване на български визи на турски граждани, което ще доведе и до по-ниски цени. Преди с тази дейност се е занимавала само една фирма. Вече се приемат и електронни заявки за визи. Постигнато е съгласие на българските консулства да се съкрати срока по издаването на визи.

Около 10 000 лв. излишни пари давам на година, а да не говорим за бюрокрацията, с която се сблъсквам, докато получа виза, оплака се Ахмед Али, който има бизнес в България. Той се занимава с изкупуване и преработка на кожи от балканските държави. Разкрил е цех в София, където е назначил 10 работници, плаща им заплати, осигуровки. Това е в интерес на вашата държава, но не срещам разбиране, беше категоричен Али. Бизнесменът посочи, че от 13 години се сблъсква с визовия проблем. В 4 часа сутринта отива до посолството, за да си запази ред и да си изкара виза за временно пребиваване. Като му изтече пак минава по същия ред. Сериозни визови проблеми, за да присъстват на форума в Пампорово, са имали участниците от Ялова. Трябва да има някакви облекчения за нас, които искаме да правим инвестиции в България. Дори това, че сме представители на търговската камара и притежаваме такива карти трябва да ни облекчава по отношение получаването на визи, бяха категорични турските предприемачи. Зам-кметът на побратимената ни Община Дженгиз Дерели посочи, че проблемът касае и човешките права. Възродителният процес раздели майки, сестри и близки хора, каза в подкрепа на думите си Дерели, чиито родни корени са от девинското село Брезе. Майка му и леля му в продължение на 50 години не са могли да се видят, защото едната е била в Турция, а другата в България. Подобни случаи са стотици и хиляди, визите подсказват за стария режим на България, обобщи Дерели. Той допълни, че този факт трябва да се обясни на европейските институции, защото касае човешките права на гражданите.

След приключване на форума Дженгиз Дерели благодари на Мелемов за първата крачка, която е направена в областта на бизнеса между побратимените ни общини. Наши и турски бизнесмени са установили контакти на тази среща и са предприели действия за съвместно сътрудничество. Гостите благодариха за перфектната организация, в която участва и „Пампорово” АД. Контактите станаха възможни и благодарение на добрия превод, който направи по време на форума председателят на изселническата организация в Ялова Лютви Йосгюр.

За гостите пяха космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

Вирни се горе