Агенцията по безопасност на храните засилва контрола по зимните курорти

Агенцията по безопасност на храните засилва контрола по зимните курорти

За периода от 5 до 9 декември Българска агенция по безопасност на храните извърши 4558 броя проверки по официален контрол в обекти от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение на храни и хранителни продукти.

Издадени са 331 предписания, съставени са 113 акта за установяване на административно нарушение, 4 обекта са с временно преустановена дейност и са бракувани 740 кг. хранителни продукти, съобщиха от агенцията по храните.

В това число са включени проверките по зимните курорти и тези за религиозните и официалните празници, които стартираха още в началото на месеца.

Засилен е контролът, който се осъществява по зимните курорти в областите Смолян, Благоевград, София област и София град. Проверени са общо 146 обекта, издадени са 10 предписания, 8 ата за установяване на административно нарушение, бракувани и предадени за унищожаване на екарисаж – 5,6 кг месни продукти, 2,5 кг млечни продукти, 5 кг риба.

Най-честите нарушения са свързани с продажба на храни с непълна етикетировка, несъответствие на документи за произход, неадекватно поддържане на системите за самоконтрол, наличие на храни с изтекъл срок на годност, коментираха от агенцията.

Вирни се горе