3,3 % ръст на чуждите туристи очакват на Пампорово, ще има пак ски-полиция

3,3 % ръст на чуждите туристи очакват на Пампорово, ще има пак ски-полиция

И през настоящия зимен туристически сезон на територията на КК Пампорово ще функционира “Ски полиция”. Седем ще са полицейски служители, които ще изпълняват служебните си задължения изцяло по ски-пистите, ски-плацовете и обслужващите ги паркинги в курорта. Основна задача на ски-патрулите ще бъде осигуряване на добър обществен ред и сигурност, спазване на наредбите на общините Смолян и Чепеларе, недопускане на хулигански прояви и присъствие на пияни скиори на пистите, и навлизане на скиори в забранени и опасни участъци, не само през светлата част на денонощието, но и до 22.00ч, когато приключва така нареченото “нощното каране” на ски в курорта. Служителите от ски полицията в курорта Пампорово отново ще работят в ски патрул, съвместно в екип с пистьори от “Пампорово”АД, които владеят говоримо един европейски език, като се изключва българския, което гарантира по-добра комуникация с чуждестранните туристи, съобщи директорът на ОД на МВР комисар Кирил Хаджихристев. Той уточни, че през зимния сезон се очаква ръст на чуждите туристи с 3,3 %. През миналата година ски-патрулите не са допуснали да се случи инцидент и кражби на ски-оборудване.

Водената статистика в ОД МВР – Смолян за изминалия зимен туристически сезон доказва високата ефективност на действалите в КК Пампорово ски-патрули, като основен акцент е поставен на превантивната дейност във връзка с контролирането на изпълнението на наредбите на общините и осигуряването на добър ред и сигурност по ски-пистите и съоръженията, обясни комисарят.

В обслужваната от ски-полицията територия през миналия зимен сезон нямаше извършени криминални престъпления и груби нарушения на обществения ред. Те бяха сведени главно до възникнали скандали и недоразумения между туристи, или туристи и служители охраняващи и обслужващи ски съоръженията. В резултат на дейността на служителите от ски-полицията нямаше регистрирани престъпни посегателства върху ски оборудване и други вещи в районите на ски-пистите и плацовете.

Планирани са и ще проведат специализирани полицейски операции за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, като според тематичната им насоченост в тях активно ще участват и представители на териториалните контролни органи към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, комисиите за защита на потребителите и други институции, допълни шефът на полицията.

Вирни се горе