2016 г. се очертава като най-успешна за българския туризъм според заместник-министър Ирена Георгиева

2016 г. се очертава като най-успешна за българския туризъм според заместник-министър Ирена Георгиева

2016-а се очертава като най-успешната за българския туризъм за последните 10 години, а несъмнена заслуга за това имат и планинските курорти. Това посочи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването в Пампорово на ХIII Туристическо изложение “Планините на България – гостоприемство в четири сезона”. Заместник-министърът цитира данни на Евростат за над 8 млн. реализирани нощувки за първите 6 месеца на годината както от чуждестранни, така и от български туристи, което е ръст от над 18 процента спрямо същия период на 2015-а. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави според заместник-министър Георгиева. Тя прогнозира през предстоящия зимен сезон да се надгради постигнатото, да продължи тенденцията на ръст в бранша. Хотелиери, представители на туристически сдружения, общини, туроператори от планински райони в страната участват в изложението в Пампорово. Миналият зимен сезон също се оценява като много успешен за българския туризъм според Ирена Георгиева. Статистическите обобщения показват, че страната ни е била посетена от 1,2 милиона чуждестранни туристи, което означава ръст 4,5 на сто. Увеличение се наблюдава както по отношение на съседните балкански пазари Македония, Турция, Сърбия, така и от Великобритания, Израел, Чехия и Унгария. Приходите от международен туризъм за зимата 2015-2016 г. надхвърлят 827 млн. лева, а ръстът е близо 5 процента. Според заместник-министър Георгиева отчетеният ръст в туризма се дължи предимно на организираната, целенасочена и фокусирана политика за рекламиране на България като дестинация.

Смолянският край е сред най-предпочитаните маршрути за зимен и “зелен” туризъм на много почитатели на планината, подчерта Ирена Георгиева. Според нея Родопите предлагат прекрасни условия не само за скиваканции, но и за пешеходен, пещерен, екстремен, приключенски, вело- и други видове туризъм. Данните за първите 8 месеца на годината за Смолянска област показват увеличение с 9 процента на пренощувалите лица в категоризираните места за настаняване, а приходите от нощувки са над 16 млн. лева. Според заместник-министър Георгиева за предстоящия скисезон се отчита повишен интерес от туристи от Румъния и Молдова.

Привличането на кадри от чужбина е възможно решение, което да облекчи кадровия проблем в туризма, коментира още заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Темата с възможността за приемане на работници от чужбина ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Ще говорим за конкретните аспекти на прилагане на правилника към закона за трудовата миграция и мобилност, посочи Ирена Георгиева. Според нея правилникът може да даде конкретни решения да ползваме кадри и от чужбина.

Заместник-министърът посочи като възможност да се привлекат кадри от страни, с които България има спогодба като Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Азърбейджан. Движението на кадри от тях би улеснило приемането на труда им в рамките на 90 дни. Това е периодът, през който биха могли без особени усложнения да имат визи, позволяващи им да работят напълно законна в нашата страна. Кадровият проблем в туризма е много болен въпрос не само в зимните, а и в летните курорти според заместник-министър Георгиева.

Вирни се горе