Жълт код за опасно силен вятър в цялата страна

Жълт код за опасно силен вятър в цялата страна

Жълт код е обявен за 20 април в цялата страна заради гръмотевични бури, интензивни валежи от дъжд и бурен вятър.

Кодът е в сила за всички 28 области, като в 16 области на Северна и част от Западна България кодът е за гръмотевични бури и силен вятър, а за 12 области на Южна България предупреждението е за опасно силен вятър, съобщават от НИМХ.

През деня интензивни краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури ще има в областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, София град, София област, Търговищка, Русенска, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка и Варненска. В тези области очакваните количества валежи са 20-30 л/кв.м. Ще духа северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с.

Опасно силен вятър, но без валежи се очаква в областите Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска и Бургаска.

Времето над страната ще бъде динамично. През деня от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Източна България. Минималните температури ще са между 9° и 14°, а максималните ще са от 13°–15° в Североизточна до 19°–22° на места в Южна България.

Над планините ще бъде ветровито и с валежи, на много места интензивни и придружени с гръмотевици. По най-високите върхове ще превалява и сняг. Ще духа силен, по високите и открити части до бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 4°.

Междувременно стана ясно, че миналият март е бил най-горещият в историята, като при това е 11-ти пореден месец с рекордно високи температури в глобален мащаб.

Вирни се горе