Жълт код за дъжд, градушки и гръмотевични бури за понеделник

 Жълт код за дъжд, градушки и гръмотевични бури за понеделник

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за 8 области за понеделник. Това е видно от картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава news.bg.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Синоптиците предупреждават, че в тези райони утре следобед ще започнат краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Явленията ще продължат и през първата половина на нощта срещу вторник.

Според прогнозата за времето утре в сутрешните часове ще е слънчево. Дъждовно-купеста облачност ще започне да се развива в Западна България в обедните и следобедните часове. По-късно през деня там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки.

С усилване на вятъра от запад-северозапад ще започне да нахлува хладен въздух.

През целия ден в Източна България ще се задържи слънчево, а около и следобед – горещо.

28-29 градуса ще достигнат максималните температури в западните райони в първия ден от новата седмица. В останалата част от страната живакът ще се покачи до 31-36 градуса.

Привечер, както и в нощта срещу вторник, валежи и гръмотевици ще има и в Централна и Североизточна България. Предимно слънчево ще е по Черноморието, където максималните температури ще са между 30 и 33 градуса.

Във вторник температурите в цялата страна ще се понижат. Максималните ще са предимно между 22 и 27 градуса. В Югоизточна България ще има и слънчеви часове, като там температурите ще достигнат до 30 градуса.

Вирни се горе