Земетресението във Вранча е усетено в Северна България

Земетресението във Вранча е усетено в Северна България

Земетресението във Вранча от 5,8 степен по Рихтер се е усетило най-силно в северната част на страната ни с интензивност 3-4-та степен, съобщи пред Дарик дежурният сеизмолог в геофизичния институт на БАН Пламена Райкова.

Земетресението във Вранча е усетено от жителите на Община Свищов. Това съобщи за Агенция „Фокус" кметът на Община Свищов Генчо Генчев. Той уточни, че трусът е усетен на територията на града по високите етажи на жилищните сгради.

„Обстановката е спокойна и няма нанесени разрушения", посочи Генчо Генчев и допълни, че няма подадени сигнали от граждани към дежурните от Служба „Противопожарна безопасност и аварийно спасяване на населението".

По информация от дежурния в Областния съвет по сигурност- Шумен дежурните от общините не са докладвали за щети, не е имало уплаха и паника сред населението. Трусът е усетен около 2,13 часа, бил е с продължителност около 30-40 секунди.

Няма обаждания за проблеми и щети в след земетресението в Областния съвет за сигурност в Силистра, информира дежурният служител. Трусът е усетен, но обстановката в областта е спокойна.

Земетресение край Вранча, усети се и в Шумен.

След земетресението във Вранча вторични трусове се очакват в рамките на месец, но не трябва да притесняват хората, съобщи пред Агенция “Фокус” дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Той подчерта, че е малко вероятно вторичните трусове да бъдат усетени, особено ако са до 5 магнитуда по скалата на Рихтер. Оперативният дежурен потвърди, че дълбокото земетресение от 5,6 по Рихтер в румънския окръг Вранча тази нощ е усетено в цяла Северна България, най-вече в крайдунавските градове. Той поясни, че засега няма сигнали трусът да е усетен в София.

Вирни се горе