Защо празнуваме 1 април като международен ден на шегата

Защо празнуваме 1 април като международен ден на шегата

Днес вероятно е най-добрият ден в годината, който спокойно можете да използвате, за да се пошегувате качествено със свой приятел, познат, колега или друг любим човек. Вече в продължение на няколко десетилетия хората по цял свят впрягат креативността и уменията си да се пошегуват с близките си хора, като също така гарантират и безкрайна порция от добро настроение. Трябва да отбележим, че 1 април не е официален празник, но е дата, която се зачита сред много държави по цял свят и неслучайно е определяна като деня на шегата.

Една от версиите за появата на този забавен „празник“ е царуването на Луи 14-ти и извършената при него смяна на Юлианския с Григорианския календар. По това време той издава закон, според който официално 1 април се превръща в началото на календарната година за сметка на 1 януари. Въпреки, че този правен акт реално не влиза в сила той е достатъчно вдъхновение за френските поданици, които продължават да използват тази дата, за да се забавляват по най-оригинален начин със своите любими хора.

Според други сведения реалните корени на „деня на шегата“ водят началото си още от Римската империя и фестивал, който те провеждат на 25-и март. Въпросният ритуал е свързан с празника на Хилария или т.нар. Holi фестивал, чиято традиция започва в Индия, а заради саркастичната си природа през Средновековието е наричан „празника на глупците“.

Независимо от историята днес е изключително подходящ момент да впрегнете цялата си креативност, за да внесете повече положителни емоции в ежедневието си и сред хората, които обичате най-много. Още повече, че съвременните смартфони ни предоставят невероятни възможности да се възползваме максимално от тази възможност.

Вирни се горе