Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Започват проверки за съдържание на вода в пилешките продукти

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов даде началото на проверките за съдържанието на вода в пилешките продуктите в столична верига хранителни магазини.

„Българската агенция по безопасност на храните ще проверява производителите, преработвателите и търговците. Най-масирани ще бъдат проверките сред производителите”, каза министърът.

„Тези, които ни продават вода, а не месо лъжат потребителите. На продуктите дори пише 30% съдържание на вода. Те продават скара вода или пилешко месо”, коментира министър Найденов.

Вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред, съгласно Наредбата.

Наредбата гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3 %, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение, посочиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът, предупредиха от министерството.

Вирни се горе