Започват пътя Пловдив – Асеновград в понеделник, ще е готов до 2019 година

Започват пътя Пловдив – Асеновград в понеделник, ще е готов до 2019 година

В понеделник започва дългоочакваният ремонт на пътя убиец Пловдив – Асеновград! На входовете двата града е сложена информационна табела за предстоящата реконструкцията, която се забави две години заради дела. Ремонтът трябва да приключи до 2019 година, като той ще бъде извършен поетапно и няма да се затваря целия път за движение. Най-малко три кръгови ще бъдат изградени на отсечката.

Припомняме, че софийската фирма „Иса 2000”, собственост на Юлиян Инджов, ще строи пътя Пловдив –Асеновград. Близо 4 месеца решението се обжалваше в КЗК и ВАС. Решението на магистратите дойде след обжалване на другата фирма, която искаше изпълнението на проекта – „Агромах”.

Софийската фирма е дала по-добра оферта и за ремонта ще вземе 19 212 512 лв. без ДДС, което е с близо милион по-малко от прогнозираната стойност. Средствата са от ОП „Региони в растеж”.

Така реконструкцията на пътя със сигурност ще започне най-късно през есента. Тя включва пълна промяна на пътя, на който за последните 5 години станаха над 400 катастрофи, със стотици ранени и десетки убити.

10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен. Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента натоварването е изключително голямо, като по пътя минават над 23 000 коли за денонощие. Трасето се ползва от пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. От него се пътува и към предприятията в промишлената зона около Куклен.

Вирни се горе