Започна изплащането на помощи за първокласниците

Започна изплащането на помощи за първокласниците

Родителите на първолаци, които са подали документите за отпускане на помощта за първия учебен ден, вече получават държавната помощ.

Това стана ясно от интервюто на социалния министър Хасан Адемов пред БНР.

До края на месец септември родителите, чиито деца ще са в първи клас могат да подават молби-декларации до съответните учебни заведения, за да могат да получат тази помощ. „Що се отнася до допълнителната подкрепа за семействата, в които има деца с трайни увреждания, тези допълнителни средства, които са по линия на актуализация на бюджета, от 1 август могат да получат тези средства. Но понеже те се получават през следващия месец, т.е. месец септември, тези, които са си подали документите сега, могат да получат тази допълнителна подкрепа", поясни още министър Адемов.

По въпроса за тавана на пенсиите той каза : „Този въпрос е решен в закона, в Кодекса за социално осигуряване. Там има текст, който е приет от предишните управляващи, и този текст казва, че от 1 януари 2014 г. няма да има таван за пенсиите".

Хасан Адемов подчерта, че въпросът за отпадането на тавана на пенсиите е един от въпросите, с които консултативният съвет към министъра на труда и социалната политика се занимава.

„Когато приключи дискусията около оптимизирането на осигурителната система, този консултативен съвет ще излезе с експертиза дали трябва да се случи това, колко струва, какви са възможностите на бюджета да покрие това, дали ще бъдат решенията за отпадането на тавана само за новоотпуснатите пенсии или ще бъде за всички пенсии, което струва 120 милиона, предстои да бъде уточнено в хода на бюджетната процедура", изтъкна социалният министър.

Адемов не изключи възможността таванът на пенсиите да остане. „Разбира се, че може да бъде ревизирано, но това зависи от конкретните разчети, които все още не са приключили. Надявам се това да се случи до внасянето на закона за държавния бюджет за следващата година", обясни социалният министър.

Вирни се горе