Забраниха движението на крави и достъпа до обори

 Забраниха движението на крави и достъпа до обори

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта заразен нодуларен дерматит в Република България, на база на заповед на Министъра на земеделието и храните Десислава Танева, Областният управител на област Смолян разпорежда предприемането на следните мерки:

ЗАПОВЕД

№ ОК-04-03-135 Смолян, 26.04.2016 г.

На основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, Заповед № РД 09-219/19.04.2016 г. на Министъра на земеделието и храните и писмо изх. № 91-988/22.04.2016 г. на Зам.-министъра на земеделието и храните във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта заразен нодуларен дерматит в Република България

ЗАПОВЯДВАМ:

1.Привеждам в състояние на повишена епизоотична готовност областната и общинските епизоотични комисии на територията на област Смолян.

Забранявам провеждането на пазари и изложби за едри преживни животни в област Смолян.

Забранявам движението на едри преживни животни в област Смолян, с изключение на транзитно преминаващи и такива, предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие и след извършен клиничен преглед, термометриране, обработка с инсектициди и дезинфекция на превозното средство преди излизане от обекта.

Придвижването по т. 3 до месодобивно предприятие да се извършва след писмено уведомление и получено разрешение от ЦУ на БАБХ.

Забранявам достъпа на хора до животновъдни обекти с едри преживни животни, с изключение на лицата пряко свързани с дейността на обекта и контрола по болестта заразен нодуларен дерматит.

6.Забранявам целево придвижване на диви преживни животни между ловните стопанства.

Служителите на Регионална дирекция по горите – Смолян да информират незабавно директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян и на тел. 02/9159842, за промяна на здравния статус и поведението на дивите преживни животни. Собствениците на обектите по т. 5:

8.1.Да предприемат мерки, свързани с режима на влизане и излизане, ограждане, охрана на обектите, предоставяне на индивидуално предпазно облекло на лицата, влизащи в обекта.

8.2.Да организират извършване на дезинфекция на всички превозни средства, влизащи или излизащи от обекта.

8.3.Да организират поставянето на дезинфекционни площадки на входа и изхода на обекта.

8.4.Да извършват дезинфекция и дезинсекция, засилят мерките за биосигурност, включително мерките за борба с векторните преносители на болестта (комари и мухи).

Областна администрация – Смолян прилага Интегрирана система зауправление на качеството и информационната сигурност по стандартите 150 9001 и 150 27001

ЗАПОВЕД № ОК-04-03-135/26.04.2016 г.

8.5.Да информират незабавно съответния официален и/или регистриран ветеринарен лекар при съмнение за заболяване и/или смъртност.

9.Кметовете на общини, кметовете на кметства и кметските наместници в област Смолян да определят местата за загробване на принудително убитите животни, засегнати от заболяването и контаминирания материал, съгласно изискванията на Наредба № 22 от 10.02.2006 г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфичнорискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС. След определяне на местата за загробване на принудително убитите животни за всяко населено място, да уведомят директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян.

Настоящата заповед да се доведе до знанието на членовете на Постоянната областна епизоотична комисия, кметовете на общини в област Смолян, които да я сведат до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, за сведение и изпълнение.

Контролът по изпълнението на заповедта възлагам на Тодор Бозуков – Заместник областен управител.

НЕДЯЛКО СЛАВОВ

Вирни се горе