Днес е Архангелова задушница

Днес е Архангелова задушница

Според вярващите Архангеловата Задушница е най-тежката и започва още от петък вечерно време.Традицията повелява на православните християни да не работят на този ден. Празникът се отбелязва всеки път в съботата, седмица преди Архангеловден – 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници , които правосланите християни отбелязват всяка година.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна благодарност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Есенната, специално молебствие за покойниците, е наречена на Архангел Михаил – пазителя на Рая и главен страж на Божия закон, светеца, който взема душите на мъртвите и ги пренася до ада или рая.

Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

С вяра в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите,във всеки православен храм в събота се отслужва обща панихида за починалите наши близки.Живите отправят горещата заупокойна молитва към Бога за всеки вярващ, който е напуснал земното царство и се е пренесъл в небесното. Затова се ходи на задушница на гробища – Града на мъртвите. На този ден над всеки гроб мъждука свещица или кандило, благоухае на благовонен тамян.

На Архангелова задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница.

Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Вирни се горе