За 200 години в страната ни не е изчезнал нито един животински вид

 За 200 години в страната ни не е изчезнал нито един животински вид

“Поздравяваме всички български ловци с началото на ловния сезон за прелетен дивеч, като им желаем наслука, берекет и здраве на тях и техните семейства.” С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов приветства ловците в района на Югоизточна България, където откри заедно със заместник-министър Атанас Добрев ловния сезон.

Двамата посочиха, че ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци. България има установени традиции в ловното дело повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид. Успешното развъждане и разселване на едър и дребен дивеч, добрата аклиматизация на чуждоземни видове и подобряване средата за живот на различните видове дивеч, са от съществено значение за водене на екологично съобразено ловно стопанство.

Ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници

“Като екип на Министерство на земеделието, храните и горите подкрепяме практикуването на този спорт при спазването на всички правила за водене на лова и за безопасност, така че да бъдат избегнати всякакви инциденти при боравенето с ловното оръжие”, подчерта заместник-министър Добрев.

“За да бъде запазено богатството и разнообразието на родната ловна фауна за бъдещите поколения, е необходимо всички ние, ловците, да проявяваме дисциплина и висок нравствен дух и да упражняваме надежден взаимен контрол както по време на лов, така и при целогодишното полагане на грижи за опазване на дивеча”, допълни заместник-министърът.

Вирни се горе