Взривиха колата на Сашо Диков с 1 кг тротил

Взривиха колата на Сашо Диков с 1 кг тротил

Взривът е избухнал около 22 часа пред дома на журналиста, който е шеф на Канал 3. Устройството е било закрепено до предната лява гума на автомобила Сашо Диков= Колата на журналиста Сашо Диков, който е програмен директор на телевизия Канал 3, беше взривена.

Взривът е избухнал около 22 ч. пред дома на Диков до бл. 259 в столичния квартал “Гоце Делчев”.

Устройството е било закрепено до предната лява гума на автомобила.

От взрива са се разхвърчали части от леката кола, която е силно повредена. Ударната вълна е изпочупила и стъклата на жилищната сграда.

Чу се адски гръм малко след 22 ч.,разказа Сашо Диков в пряко предаване по Канал 3.

Абсолютно никакви заплахи от никой не съм получавал, заяви Диков. Той подчерта, че на него му няма нищо, колата е била паркирана пред дома му и там е станал взривът.

Инцидентът съвпада с посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и на шефа на Европарламента Йежи Бузек в България.

Те, заедно с представителите на Европейската народна партия (ЕНП), са в София за изнесено заседание на партията.

Подобни експлозии разтърсиха вестник “Галерия” през февруари, в деня, когато четирима еврокомисари бяха на посещение в България.

Политическите партии РЗС и СДС също станаха обект на атентати през юли преди издаването на годишния доклад за напредъка на България в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Не съм получавал никакви заплахи,повтори Сашо Диков и пред БНТ. Той сподели, че няма обяснение за причините. Според него една от версиите е свързана с идването на “европейските босове” в България, а другата е просто сплашване.

“Но от никъде няма никакви индикация кой за какво да ме плаши. Не го свързвам с нищо, не съм готвил някаква сензация”, заяви той.

Диков заяви, че не смята да иска охрана.

Според него ситуацията е “тъпа”, защото никой не е открил бомбата поставена в началото на годината срещу вестник “Галерия”. Ако отговорните органи са открили тогава извършителя, най-вероятно сега е нямало да се стигне до тази експлозия, смята Диков.

Около килограм тротил е предизвикал експлозията,

съобщи и.д. вътрешният министър Веселин Вучков пред Би Ти Ви. На този етап няма задържани.

“Взривът е достатъчно силен, но дали е поставен с цел сплашване или с друга цел е рано да се каже. Каквито и да са мотиви обаче, трябва решително да осъдим подобни актове”, каза Вучков и увери, че са задействани всички методи за разкриване на престъплението и неговия извършител.

Той обаче подчерта, че извършителите на подобни добре организирани престъпни актове трудно се разкриват. Въпреки това обаче имал вяра в професионализма на служителите на МВР.

И.д. министърът не изключи версията взривът да е с цел предизборна провокация, но бе категоричен, че ситуацията върви към успокояване.

По думите му е възможна връзка с експлозията пред редакцията на вестник “Галерия”, по време на която в страната отново имаше посещение на европейски лидери.

Това са лица, които не желаят

имиджа на България в международен план

да изглежда добре, коментира пред Би Ти Ви председателят на парламента Цецка Цачева.

“Интерес от този взрив могат да имат именно такива сили. Подобен акт не е случаен”, смята тя, защото е станал точно “след като беше приета резолюцията за Шенген, след като са тук са такива важни европейски политици, дошли тук с позитивна нагласа”.

“Аз не бих се ангажирала с версия за случая. Като председател на парламента е недопустимо да нагнетявам обстановката с коментари”, добави председателят на парламента.

Цачева призова компетентните органи и МВР да направят всичко възможно подбудителите и извършителите на това престъпление да бъдат разкрити и съдени.

“Аз искам да бъде разкрито това престъпление. За съжаление не Народното събрание в такива ситуации има отношение към такива случаи”, посочи тя.

Вирни се горе