Времето през месец март 2013г.

Времето през месец март 2013г.

Идва дългоочакваната пролет! Но нека не забравяме, че времето през март е много променливо и неусточиво. Този месец е най-капризен и непредвидим от всички месеци на годината в метеорологично отношение.

Метеорологичните условия през март се характеризират със студени зимни, но не са изключени пролетно-летни температури, достигащи до 24-25 градуса. И тази година март няма да ни изненада с времето си. Средните температури за месеца се очакват да бъдат малко по-високи от нормалните.

В петък 1 март ще бъде предимно слънчево и температурите ще се повишат. В събота, 2 март, над страната ще бързо премине атмосферно смущение. Ще се заоблачи, само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, по-чувствително в Дунавската равнина. В неделя 3 март и понеделник 4 март облачността ще е променлива, почти без валежи. След временно отслабване на вятъра през първия ден, през втория ще бъде доста ветровито и с по-ниски температури. Във вторник 5 март ще е предимно слънчево. Вятърът ще отслабне чувствително, ще се смени с югозападен и ще започне затопляне.

Очаква се в първите дни на март да има по-ниски температури, сутрешните да достигат до – 2 градуса, но след 5-7 март,температурите ще се повишат и ще са в рамките на 0-13 градуса. Температурите ще повлияят на снежната покривка в планините и тя няма да позволява да се карат ски.

Но не губете надежда , по някои високи полета, снежна покривка може да се задържи добра до края на месеца, и вероятно до началото на април. Ако през първата половина на месеца преобладава зимния характер на времето, то през втората му половина със сигурност температурите ще имат пролетен отенък.

През втората половина на месеца само нощните температури през някои дни могат да напомнят за зимата. Пролетта идва и дърветата започват да се разлистват в края на месеца. Март е най-романтичният месец на годината – природата се събужда от зимен сън. Независимо от незначителни студове през нощта, през деня слънцето ще напомня за пролетта. Въпреки променливото време, което ни очаква през март, доброто настроение от това, че зимата си отива, ни прави по-жизнени.

Вирни се горе