Времето през февруари - от 22 до минус 14 градуса

Времето през февруари - от 22 до минус 14 градуса

На 3 февруари ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух и със застудяването дъждът ще премине в сняг

Най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса. Това съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. На 3 февруари ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух и със застудяването дъждът ще премине в сняг. Впоследствие валежите ще спрат, облачността бързо ще се разкъсва и намалява. Ще е ветровито и относително студено.

През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните за месеца. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно застудяване, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

През второто десетдневие на февруари температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните за месеца. Ще има дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи се очаква около 12 февруари и в края на периода. Те ще са последвани и от краткотрайни застудявания.

През третото десетдневие на месеца по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата за месеца. Има вероятност за чести валежи, прогнозира Марияна Попова.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета ще е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 3 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините през февруари ще е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа – от 60 до 100 литра на квадратен метър.

Вирни се горе