Времето през декември

Времето през декември

Декември е един от най-радостните месеци през годината. През него са най-големите семейни празници – Бъдни вечер и Коледа, както и посрещането на Нова Година. Традиционно последният месец на годината е свързан и с много пътувания, за които планиранията започват от рано. За да не бъдете изненадани от времето ви представяме месечната прогноза за декември на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Температурите през последния месец на годината ще бъдат малко по-ниски от климатичните норми. Ще вали и доста повече”, съобщи за БТА Красимир Стоев от НИМХ.

През декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между – 15° и – 10°, по Черноморието – около – 7°. Най-високите температури ще са между 10° и 15°.

Декември ще започне с много динамично време. Под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Ще има условия за значителни валежи.

През първите дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд.

Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13 декември в края на десетдневието отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца, отново ще има вероятност за валежи.

Декември е първият зимен месец и през него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна България – 4-5 дни.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони – от 7 до 12.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 18 часа и 28 минути.

Любопитни факти

Името на месец декември произлиза от латинската дума decem (десет), тъй като е десетият месец според римския календар, който започва през март.

Старото славянско име на декември е стоуденъ (студен). Прабългарите наричали този месец Алтом, а народът – снеговей.

Вирни се горе