Водата поскъпва с 40 на сто

Водата поскъпва с 40 на сто

Между 30 и 40% ще скочи цената на водата в различните региони на страната през следващите 10 години. Това обяви зам. регионалният министър Добромир Симидчиев при представяне за обществено обсъждане на водната стратегия, пише в. “Стандарт”, цитиран от агенция БЛИЦ.

Разликите в поскъпването ще са според спецификите на конкретния регион. В 4-те представени сценарии за увеличаване цената на водата е записано, че цената на питейната течност ще стигне между 3,76 лв и 3,92 лв. за кубик. В момента средната цена за страната е 1,90 лв. Ако се реализират тези сценарии от стратегията, цената на водата ще скочи два пъти. Като по този начин битовите абонати чрез сметките си ще платят за инвестиции в тръбите.

В стратегията обаче е предвидено, че сметките за вода в даден регион не бива да надвишават 4% от средните доходи. За онези, чиито сметки надхвърлят тази стойност, ще има водни помощи. Вече се водят разговори със социалното министерство за определяне на по-точни правила за получаването им, обясни Симидчиев. Нужната сума за периода ще бъде около 90 млн. лв., заяви той.

Вирни се горе