Отбелязваме Световния ден на водата

 Отбелязваме Световния ден на водата

22 март е Световният ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 година и се отбелязва официално от 1993 година, като ежегодно се организират прояви, посветени на водата.

С голям брой събития ще бъде отбелязан в България този най-воден празник за целия свят.

В родопската столица Смолян също ще има информационен център, който ще приема и предава събитията в мрежата на Международен Воден Мост. Мястото е Младежкия Иформационен Център. Организаторите – сдруженията "Екосвят Родопи",Институт за международно сътрудничество и устойчиво развитие България вече са готови с пъстрата палитра от инициативи и изненади за местната общественост.

Със Световния ден на водата, обявен от ООН за 22 март, започва Международната година на водното сътрудничество. Тя цели да привлече вниманието към нуждата от обединени усилия в управлението на водните ресурси.

Водата е ограничен природен ресурс и обществено благо, което е от основно значение за живота и здравето. Това е “естествен” монопол, който трябва да остане извън правилата на вътрешния пазар. Едно от основните изисквания към ЕС е да гарантира вода – безопасна, чиста и на достъпна цена – и санитарно-хигиенни услуги на цялото население в страните-членки.

Петицията е първата в новата система на ЕС за пряко участие на европейските граждани във формирането на европейското законодателство. Досега са събрани над

1 200 000 подписа от цяла Европа. От България са нужни 13 500 подписа, но до този момент българското участие е твърде скромно.

Вирни се горе