Вдигат лимита по Гражданска отговорност

Вдигат лимита по Гражданска отговорност

Добра новина за шофьорите – “Гражданска отговорност” няма да поскъпне. От юни догодина обаче ще имаме по-висок лимит на застраховката. В последните дни в медийното пространство се спекулираше с това, че до края на годината задължителната застраховка ще се увеличи с между 10 и 15%. Брокерите обаче успокоиха, че засега няма такива данни, предаде Нова телевизия. Ако в момента плащаме 200 лева за автомобил с обем на двигателя 1800 кубически сантиметра, то това няма да се промени. За сметка на това ни чака друго увеличение.

От юни догодина ще имаме по-висок лимит на застраховката. Така, ако в момента при инцидент на пътя нанесем щети на друг автомобил, застраховката ни може да покрие вреди до 1 милион лева. От 11 юни 2012 година обаче сумата за обезщетение ще стане 2 милиона лева. До 2 милиона лева ще бъде и таванът, ако има един пострадал човек.

В повечето страни от Европейския съюз застрахователните лимити са много по-високи от нашите. Така идва и промяната у нас.

Според статистиката, често съдът оценява живота ни на около 50 000 лева при инцидент. Дори и при смърт на близък човек. Към момента 74% са сключили застраховка “Гражданска отговорност” при регистрирани над 3 милиона возила. Така близо 800 000 автомобила са без застраховка. Според брокери обаче процентът е дори под 70. Заплахата за нови санкции от Еврокомисията се оказва добра причина цифрата да бъде умишлено надвишавана.

Вирни се горе