Въвеждат монети от по 2 лева

Въвеждат монети от по 2 лева

Ден след професионалния празник на банкерите – Никулден, на 7 декември тази година българите ще започнат да се разплащат и с монети от по два лева, пише “24 часа”. Към момента 11,9 млрд. лв. са парите в обръщение в страната.

Хартиената двулевка постепенно ще се изтегля от обръщение, докато бъде заменена от металната пара. И след прощапулника на новата монета хората ще могат да плащат и с хартиената, докато постепенно тя излезе от портфейлите и се озове в банковите складове.

Ще бъдат изсечени 12 милиона нови метални двулевки, а “производството” им ще продължи до 2018 г. Това ще струва на централната ни банка близо 9 млн. лв. без ДДС.

Според банкови експерти средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота в зависимост от степента на използване е от една до няколко години.

От последните справки на БНБ става ясно, че само за първите 6 месеца на тази година, като негодни за употреба, са изтеглени 8,5 милиона броя банкноти от 42,5 броя банкноти от 2 лева.

Външният вид на металната пара бе одобрен от Управителния съвет на БНБ през миналата година. Решено е тя да бъде с лика на Паисий Хилендарски, а причината за избора е, че той е отпечатан и на хартиените двулевки.

Вирни се горе