Учениците ще имат час по здраве

Учениците ще имат час по здраве

Всяко учлище ще трябва да си подготви план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им

В програмата на учениците от 1 до 12 клас да залегне и час по здравно образование. Това предвиждат промени в закона, готвени от здравното и просветното министерства. Целта е децата и младежите да получат нужната култура, която да им помага да съхраняват здравето си и да бъдат толерантни към хората с различни заболявания.

Здравното образование ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, поддържане на добра лична хигиена, какво е донорството, как да се оказва първа помощ, как да пазим репродуктивното си здраве и др, утониха от Министерството на здравеопазването.

Това би могло да залегне в обучението по биология и здравно образование, така и в задължителноизбираемите и свободноизбираемите часове, както и в часа на класа. По решение на училището може да намери място и в извънкласни и извънучилищни дейности.

От всяко учебно заведение ще се изисква и има конкретен план за осигуряване на здравословен начин на живот на учениците и преподавателите им. Това може да бъдат програми за здравословно хранене или пък за физическа активност.

От здравното ведомство цитираха и Международното проучване, което показва, че процентът на учениците, употребяващи алкохол, цигари или други психоактивни вещества не е малък.

Вирни се горе