Учение на НАТО показва възпиращата мощ на Алианса у нас

Учение на НАТО показва възпиращата мощ на Алианса у нас

“Участието в учението на НАТО “Noble Jump – 2017” показва решимостта на нашата страна да изпълнява съюзническите си ангажименти и да допринася към колективните усилия за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса”. Това каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов в деня за медии на учението на Алианса, в което участват Силите на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF).

В първите дни на юни през територията на нашата страна ще преминат над 280 военнослужещи и около 170 единици военна и спомагателна техника от Великобритания, над 220 военнослужещи и над 100 единици военна и спомагателна техника от Испания, както и 145 военнослужещи и 18 единици колесна техника от Албания, пише news.bg.

Военните конвои ще се придвижват от ГКПП “Капитан Петко войвода” до ГКПП “Русе-Дунав мост” и от ГКПП “Кулата” до ГКПП “Дунав мост – 2”, като използват националната пътна инфраструктура. На военнослужещите ще им бъде осигурено място за нощуване в района на учебен полигон Ново село и в района на военно формирование 28 610. В средата на юни британските, испанските и албанските военни конвои ще се изтеглят обратно от Румъния през България към Гърция.

Пред журналистите на летище Тенево, област Ямбол, вицеадмирал Ефтимов разясни, че с участието в това учение българските въоръжени сили ще тестват за първи път способностите за логистична поддръжка на формирования от силите на НАТО в такъв мащаб. По време на “Noble Jump – 2017” ще бъдат приложени на практика процедурите, определени с националния план за оказване на поддръжка като страна – домакин на съюзнически сили. Учението ще тества и ефективността на създадената организация за използване на гражданските и военните ресурси, координацията и взаимодействието между държавните органи.

В срещата с журналистите участва и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, генерал-майор Ян Кейв. “Noble Jump” e важно учение за НАТО, тъй като демонстрира нашата способност да развръщаме силите с много висока степен на готовност (VJTF) от бази, разположени навсякъде в Европа до места, където това е необходимо", отбеляза той.

“Това учение демонстрира нашата решителност и готовност да постигнем още по-добри съвместни резултати, работейки заедно. То показва НАТО като съюз, който има сили да отговори на всякакви предизвикателства с висока отговорност и решимост, като по този начин гарантира сигурността на населението на територията на всеки един съюзник”, заяви генерал-майор Кейв.

Той изрази личните си впечатления от “превъзходната подкрепа, която България предоставя на силите на НАТО като страна-домакин” и оцени високо координацията в действията между Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България и Съвместното командване на силите.

От Българските въоръжени сили в “NOBLE JUMP – 2017” участват над 800 военнослужещи и цивилни служители от състава на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба “Военна полиция”, Военномедицинска академия, дирекции от Щаба на отбраната и Министерството на отбраната и други специализирани държавни структури. България, като страна-домакин, осигурява граничните и митническите процедури за транзитното преминаване на съюзническите войски през територията на страната. Военните конвои са ескортирани от Служба “Военна полиция”.

Осигурени са медицински екипи от състава на Военномедицинска академия по маршрутите на движение на военните колони за времето на развръщане и изтегляне на участниците в учението, както и дежурен медицински екип в 24-та авиобаза “Крумово” за авиомедицинска евакуация (при необходимост). На съюзническите формирования са осигурени райони за почивка, за зареждане с гориво и репатриране на повредената техника.

Развърнати са центрове за поддръжка на конвои (Convoy Support Centers – CSCs ) в районите на Учебен полигон “Ново село” и във военно формирование 28610. Страната осигурява и комуникационната и информационната поддръжка на формированията на НАТО по време на придвижването им.

Вирни се горе